Privreda

Vidović: IRB bliska svakom privredniku i građaninu

Vidović: IRB bliska svakom privredniku i građaninu
Foto: Srna | Vidović: IRB bliska svakom privredniku i građaninu

BIJELJINA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas u Bijeljini da se Investiciono-razvojna banka (IRB), čiji je dosadašnji plasman premašio 2,8 milijardi KM, otvaranjem svojih filijala približava svakom privredniku i svakom građaninu.

Ona je napomenula da je IRB jedna od najznačajnijih institucija Srpske, koja je opravdala svoje postojanje.

"Do sada je plasman IRB-a premašio 2,8 milijardi KM, što govori o tome da je veliki broj privrednih subjekata, a i fizičkih lica, mogao da koristi ta sredstva. Posebno značajna uloga IRB-a, pokazalo se, u kriznim periodima, kakav je i negativan uticaj pandemije", rekla je Vidovićeva na otvaranju kancelarije IRB-a u Bijeljini.

Vidovićeva je istakla da je tokom pandemije ostvaren veliki uspjeh, budući da u Republici Srpskoj nije smanjen broj radnika, što znači da su sve preduzete mjere dobre i podržale su privredne subjekte.

"IRB ima svoja dva pravca - prvi je pomoć privredi i krediti za nju. Budžet Republike Srpske ne očekuje dividendu od IRB-a, već očekuje da ona bude dostupna privrednicima, da nudi jeftina sredstva i da bude mjesto gdje se u Republici Srpskoj mogu naći najpovoljnija sredstva", rekla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da drugi vid djelovanja IRB-a jeste finansiranje stambene izgradnje za mlade bračne parove, što je veoma važno za Republiku Srpsku, a po toj namjeni je gotovo 700 miliona KM plasiranih sredstava.

"Velika je mogućnost da svaki mladi bračni par koji sebi obezbijedi stambenu jedinicu neće napustiti Republiku Srpsku i ostaće ovdje da radi, što nam je od posebnog značaja i velikog interesa, s obzirom na demografsku strukturu", rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je odluka Republike Srpske da i u narednom periodu jača IRB, kako bi i dalje pružala najkvalitetnije usluge i privredi i stanovništvu.

"Imamo ambiciju da u narednim godinama restruktuišemo IRB kako bi bila u poziciji da još više pomaže", najavila je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije