Privreda

Vidović: Predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od tri do pet odsto

Vidović: Predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od tri do pet odsto
Foto: Arhiva | Vidović: Predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od tri do pet odsto

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je setom prijedloga zakona o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru Srpske predviđeno povećanje plata od tri do pet odsto.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijedlog seta ovih zakona, Vidovićeva je rekla da je isti princip kod povećanja plata u svim prijedlozima ovih zakona.

"Obračunava se bruto plata, rast neto plate je pet odsto do 1.000 KM, a tri odsto preko tog iznosa", pojasnila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da je za sprovođenje prijedloga zakona za povećanje plata zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva potrebno obezbijediti 17 miliona KM na godišnjem nivou.

Ona je navela da je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske potrebno obezbijediti dodatna sredstva u iznosu od 2,1 milion KM.

Prema njenim riječima, za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda potrebno je obezbijediti dodatna tri miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima potrebno obezbijediti 14,8 miliona KM.

Ona je navela da je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture potrebno obezbijediti dodatnih 600.000 KM, dok je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske potrebno obezbijediti 4,2 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske potrebno obezbijediti 12,2 miliona KM, dok je za sprovođenje prijedloga zakona o izmjenama Zakona o o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa potrebno obezbijediti 2,1 milion KM.

Kada je riječ o prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, Vidovićeva je rekla da ove kategorije primaju plate po posebnom zakonu, tako da se u ovom zakonu mijenja samo prelazak sa neta na bruto platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije