Privreda

Vlada FBiH odobrila 107 miliona KM za izgradnju puteva

Vlada FBiH odobrila 107 miliona KM za izgradnju puteva
Foto: N.N. | Vlada FBiH odobrila 107 miliona KM za izgradnju puteva

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je Prijedlog programa investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima - transfer za izgradnju auto-puteva i brzih puteva" utvrđenih u budžetu FBiH za 2017. godinu u iznosu 107 miliona KM.

Putem ovog programa biće finansirana izgradnja dijela brzog puta Lašva-Nević Polje, za šta je predviđeno 100 miliona KM. Ova sredstva će biti iskorištena za izgradnju dijela trase od izlaza iz poslovne zone Vitez do Nević Polja i od Selišta do ulaza u poslovnu zonu Vitez.

Ovim programom biće finansirane i zaobilaznice Mostar-Sjever, dionica auto-puta na Koridoru "Pet ce" sa dva miliona KM i Mostar-Jug sa pet miliona KM.

Ovaj prijedlog stupiće na snagu nakon usvajanja u Parlamentu FBiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu, u skladu sa Sporazumom sa sindikatom policijskih službenika, utvrdila svoj amandman na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je precizirano da je policijski službenik lice čiji je status definisan posebnim propisom na osnovu kojeg ostvaruje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, bez vezivanja za prebivalište, čime je izbjegnuta eventualna mogućnost diskriminacije prilikom primjene ove odredbe.

Vlada je utvrdila dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Ovim dopunama ispoštovan je sporazum koji je juče postignut sa predstavnicima sindikata policijskih službenika. Dopunama je utvrđeno da će obračun njihovih penzija biti vršen prema Zakonu o policijskim službenicima.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova, koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog kojeg podstiču pomirioci i arbitri.

Vlada je do 31. marta naredne godine produžila moratorij na zapošljavanje i zadužila federalne uprave i upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije koje je osnovala FBiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravnog lica, osim federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem zaposlenih.

Fondu za zaštitu okoline FBiH odobreno je uključivanje u projekat toplovod Kakanj-Sarajevo koji je zadužen za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo u skladu s planovima u 2018. godini, u iznosu do 500.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije