SP Qatar 2022.

Privreda

Vlada RS: 13.500.000 KM za podsticaje u ovoj godini

Vlada RS: 13.500.000 KM za podsticaje u ovoj godini
Foto: Ustupljena fotografija | Vlada RS: 13.500.000 KM za podsticaje u ovoj godini

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas, na 189. sjednici, u Banjaluci, Informaciju o sprovođenju Javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 13.500.000 KM.

Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije, a predmet dodjele podsticaja bila je nabavka savremenih tehnologija i nove opreme ili opreme koja nije starija od 12 godina, te razvoj i inovacija, saopšteno je iz Vlade RS.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini prijavilo se 312 privrednih subjekata, od čega je 238 privrednih subjekata dostavilo prijave koje su blagovremene, potpune i dopuštene, te ispunjavaju sve opšte i posebne uslove javnog poziva.

Od ukupnog broja prijavljenih, 74 privredna subjekata nisu zadovoljila uslove tražene javnim pozivom, a najčešći razlog odbijanja bili su: nedovoljan broj radnika, neadekvatna šifra djelatnosti, neizmirene poreske obaveze, nepotpuna dokumentacija, projekat koji nije izrađen u skladu sa okvirnom metodologijom i drugo, dok je jedan privredni subjekt dostavio neblagovremenu prijavu, stoji u saopštenju.

Kako dodaju, podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.560 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 78 miliona KM.

"Posmatrano po sektorima najviše korisnika podsticaja je iz drvne industrije (77 korisnika), zatim slijedi metalna i elektro industrija (74 korisnika), tekstila i obućarska industrija (35 korisnika). Kada je riječ o vrijednosti investicija po sektorima, najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije (26,3 miliona KM), a zatim slijedi sektor drvne industrije (24,7 milona KM)", navode iz Vlade.

Osim navedenog, naglašavaju da je ove godine 15 privrednih subjekata realizovalo investicije veće od jednog miliona KM i to iz oblasti metalne, hemijske, drvne i industrije papira.

"Navedena vrijednost investicionih ulaganja je značajna imajući u vidu da je riječ o ulaganjima koje realizuju privredni subjekti iz prerađivačke industrije, odnosno subjekti koji su nosioci privrednog razvoja Republike Srpske i koji posluju u granama privrede koja zapošljava najveći broj radnika. Takođe, značajne investicije se odnose na nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično", stoji u saopštenju.

Dodaju da će u narednom periodu uslijediti donošenje Rješenja o dodjeli podsticaja i potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticaja, a privredni subjekti će biti obaviješteni o terminima i mjestu potpisivanja ugovora.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije