Privreda

Vlada USK: Za poslovne zone 390.000 KM

Vlada USK: Za poslovne zone 390.000 KM
Foto: Zlatan Čekić | Vlada USK: Za poslovne zone 390.000 KM

BIHAĆ - Za razvoj poduzetničkih zona u četiri općine Unsko-sanskog kantona Vlada USK izdvojila je ukupno 390.000 maraka iz kantonalnog budžeta i ova sredstva biće utrošena kako bi se unaprijedili uslovi poslovanja privrednih subjekata.

Prema riječima Samre Mehić, resorne ministrice privrede, od ovih sredstava 130.000 maraka pripašće Bosanskom Petrovcu, po 80.000 Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok će Cazin dobiti 100.000 maraka. "Ispoštovali smo zahtjeve ovih lokalnih zajednica na osnovu projekata koje su nam aplicirali. Sredstva će biti utrošena za izgradnju i unapređenje infrastrukture u poslovnim zonama, prije svega za izgradnju puteva, kanalizacije i vodosnabdijevanja", istakla je Mehićeva.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je kako je ovakav način podrške razvoju lokalne privrede u ovdašnjim gradovima i općinama postao uobičajen, te da će se povesti računa da se izdvajaju još veća finansijska sredstva.

Načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić kaže kako će dobijena sredstva utrošiti za izgradnju kanalizacionog sistema na lokalitetu Poslovne zone "Goričani".

"Mi smo u fazi izgradnje tog sistema koji obuhvata veći dio gradskog područja, a ovim ćemo spojiti i poduzetničku zonu. Zahvaljujući međunarodnim sredstvima i pomoći s viših razina vlasti, realizujemo i izgradnju prečistača otpadnih voda", kazao je Jukić.

U Cazinu planiraju uraditi saobraćajnicu kroz poslovnu zonu, a u Bosanskoj Krupi žele započeti uređenje građevinskih parcela koje će biti ponuđene potencijalnim investitorima.

Kada je riječ o Bihaću, dobijena sredstva biće utrošena za rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja u poduzetničkoj zoni. U proteklim godinama u svim gradovima i općinama USK formirane su ovakve zone, gdje je privrednicima omogućeno da pokrenu ekonomske aktivnosti uz brojne povoljnosti. Pokazalo se da je na taj način generisano otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije