Privreda

Za banjsko lječilište USK 200.000 maraka

Za banjsko lječilište USK 200.000 maraka
Foto: N.N. | Za banjsko lječilište USK 200.000 maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona uložiće 200.000 maraka za sanaciju dotrajalog krova u banjskom lječilištu "Gata", koje se nalazi u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, a finansiraće i izgradnju novog unutrašnjeg bazena za fizikalnu terapiju.

Ovo je potvrdio Muris Halkić, ministar zdravstva u Vladi USK, istakavši kako su svjesni teškog stanja u kojem se nalazi ova ustanova te da će pokušati poboljšati zdravstvene usluge koje se tamo pružaju.

On je istakao kako se radi o kratkoročnim planovima za razvoj ovog lječilišta, a da se dugoročni moraju bazirati na iznalaženju strateškog partnera koji je spreman za ulaganja u ovaj sektor.

"Jedno od mogućih rješenja nudi i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je nedavno zaživio u Unsko-sanskom kantonu i koji omogućava takve vrste investicija", kazao je Halkić.

Banjsko lječilište "Gata", u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, nalazi se u veoma teškom stanju, te vapi za modernizacijom i novim ulaganjima, budući da se u ovaj zdravstveni kompleks nije kvalitetno ulagalo punih 25 godina.

"Nešto smo pokušavali s jednim dijelom smještajnih kapaciteta, koje smo uspjeli renovirati, ali sve je stalo početkom pandemije virusa korona, kada je lječilište jedno vrijeme služilo kao izolatorijum. Ove godine uspjeli smo zamijeniti dio stolarije i sve to vlastitim sredstvima, međutim to je nedovoljno jer se cijeli kompleks nalazi u lošem stanju", kazala je Aida Ibrahimpašić, direktorica ove ustanove.

Inače, zbog uslova u lječilištu sve je manje onih posjetilaca koji su spremni da plaćaju pune cijene ekonomskih usluga, a najveći broj njih žali se na vrlo loše uslove smještaja i boravka.

Ranijim planom za rehabilitaciju lječilišta predviđeno je proširenje kapaciteta za još 19 soba, te izgradnja unutrašnjeg i vanjskog bazena, ali za to su neophodna oko dva miliona maraka.

Inače, pomenuto lječilište djeluje kao javna ustanova, a zbog teške finansijske situacije u USK, tamo godinama nema nikakvih ulaganja. Trenutno radi s minimalnim kapacitetima, sa dva mala bazena, koja ne mogu da zadovolje potrebe većeg broja pacijenata, a stručnjaci kažu kako je potrebna izgradnja mnogo većeg bazena i drugih sadržaja kako bi se zdravstvene usluge podigle na viši nivo.

Ranija istraživanja su pokazala kako termalni izvori na ovom području sadrže brojne minerale, zbog čega ta voda ima izuzetno ljekovita svojstva u liječenju brojnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije