Privreda

Za poslovne zone milion maraka

Za poslovne zone milion maraka
Foto: Ustupljena fotografija | Za poslovne zone milion maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona odlučila je da milion maraka iz budžeta ovog kantona izdvoji za podršku razvoju poslovnih zona, što su do sada najveća izdvajanja u ove svrhe, potvrdio je Nijaz Hušić, premijer USK.

Sredstva će se dodjeljivati za projekte općina i gradova koji pristignu na javni poziv, koji će raspisati Ministarstvo privrede USK.

"Ovaj program ima za cilj uspostavljanje novih poslovnih zona, kao i unapređenje postojeće infrastrukture u sadašnjim poslovnim zonama na području Unsko-sanskog kantona. Cilj svega je stvaranje boljeg ekonomskog ambijenta i otvaranje novih radnih mjesta", istakao je Hušić.

On je dodao kako se na ovaj način pruža podrška gradovima i općinama za sufinansiranje projekata koji odražavaju razvojne ciljeve lokalnih zajednica.

Sredstva će se koristiti za otkup ili eksproprijaciju zemljišta za formiranje poslovnih zona, izradu planske, projektne i druge dokumentacije, te izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju, održavanje ili druge zahvate na komunalnoj infrastrukturi unutar poslovnih zona.

"U proteklom periodu se pokazalo da unapređenja i ulaganja u poslovne zone direktno doprinose stimulaciji privrede", istakao je Hušić.

U poslijeratnim godinama poslovne zone u ovdašnjim lokalnim zajednicama privukle su značajan broj investitora, a zadatak vlasti i nadležnih institucija bio je da takve zone opreme svom neophodnom infrastrukturom za funkcionisanje privrednih subjekata. Jedna od takvih je i poslovna zona "Kombiteks" u Bihaću, gdje trenutno posluje dvadesetak preduzeća, ali je problem i dalje neuređena infrastruktura, a posebno pristupne komunikacije.

Uređenje infrastrukture čeka i poslovna zona Šejkovača, nadomak Sanskog Mosta, u kojoj danas djeluje više od 30 malih i srednjih preduzeća te zapošljavaju značajan broj radnika. Ona je formirana u poslijeratnom periodu na zapuštenom i močvarnom području, gdje se nalazio veliki broj divljih deponija. Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima. Vremenom je poboljšana i infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije