Privreda

Za privrednike u FBiH 30 miliona maraka

Za privrednike u FBiH 30 miliona maraka
Foto: N.N. | Za privrednike u FBiH 30 miliona maraka

SARAJEVO - Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javni poziv za prikupljanje prijava za dodjelu finansijske pomoći privatnim preduzećima i preduzetnicima u visini od 30 miliona KM.

Cilj dodjele finansijske pomoći po ovom pozivu je da se u uslovima otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa korona obezbijedi podrška privrednim društvima za očuvanje radnih mjesta. Finansijska pomoć predstavlja dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava privrednim društvima sa sjedištem u FBiH u okolnostima izazvanim pandemijom kovida-19, koja se uplaćuju na račun korisnika finansijske pomoći u skladu sa kriterijumima iz ovog javnog poziva.

"Finansijska pomoć može se koristiti isključivo za isplate minimalnih plaća sa svim pripadajućim porezima i doprinosima za period od 1. juna do 31. decembra ove godine", saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika/zaposlenika u periodu od 31. avgusta ove godine do 28. februara naredne godine, izuzev ako se smanjenje broja radnika desilo zbog "više sile" (usljed smrti radnika, jednostranog raskida ugovora o radu od strane radnika, odlaska u penziju radnika i/ili isteka ugovora o radu na određeno vrijeme). Ako se smanjenje broja radnika desilo iz ovih navedenih razloga, smatraće se da se promjena u broju radnika desila opravdano, ali je potrebno dostaviti materijalni dokaz o istom.

Maksimalan iznos finansijske pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom javnom pozivu, ne može preći iznos od 700.000 KM. Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana posljednjeg javnog objavljivanja. Finansijska pomoć privrednim društvima dodjeljuje se do 31. decembra ove godine, a isplaćuje se najkasnije do 31. januara naredne godine. (eKapija.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije