Tržište

100 godina Coca-Cola praznične čarolije

100 godina Coca-Cola praznične čarolije
Foto: N.N. | 100 godina Coca-Cola praznične čarolije
N.N.

Obilježavanje 100 godina od lansiranja Coca-Cola prve praznične kampanje počelo je predstavljanjem nove kampanje ovogodišnje praznične sezone, u režiji Oscarom nagrađenog filmaša Taike Waititija.

Nakon prikazivanja mnogih nezaboravnih prazničnih trenutaka na ekranu decenijama, od debija Djeda Mraza, prije gotovo 90 godina, njegovog kultnog prazničnog kamiona, džingla "Praznici dolaze", pa sve do omiljenih bijelih polarnih medvjeda, u ovogodišnjoj kampanji se Djeda Mraz vraća kao naš omiljeni praznični junak. 

Nova globalna kampanja za 2020. godinu, "Pismo", koju je režirao Oskarom nagrađeni filmaš i režiser Taika Waititi, otkriva čaroliju praznika u nadom ispunjenoj priči o očevoj istrajnoj ljubavi prema kćeri i njegovom putovanju, kako bi učinio da se njena praznična želja ostvari. Šalje snažnu poruku da ovih praznika treba da dajemo nešto što samo mi možemo dati – sebe, i potiče ljude da budu istinski prisutni jedni s drugima.

"Veza Coca-Cole i praznika je posebna i neizmjerno smo ponosni na snažno nasljeđe i tradiciju našeg brenda u ovo doba godine. Nadamo se da će naša nova praznična kampanja, koja sadrži kultnu i voljenu ideju Djeda Mraza, prenijeti bar malu slavljeničku poruku na kraju ove godine, koja je bila izuzetno teška za veoma mnogo ljudi širom svijeta. Poruka koju kampanja nosi je o bliskosti i prisustvu (kako virtualno, tako i fizički) sa onima koje volimo i ona govori da ste upravo VI najbolji praznični poklon, u bilo koje doba godine", rekao je Vinko Kovačić iz kompanije Coca-Cola.

Nova kampanja započinje prazničnu sezonu, a ovo su tri značajne činjenice iz prethodnih 100 godina koje o prazničnoj magiji Coca-Cole mnogi ne znaju:

1. Haddon Sundblom, umjetnik koji je stvorio Coca-Cola Djeda Mraza, u početku je modelirao Djed Mrazov osmijeh po veselim, pomalo naboranim crtama lica svog prijatelja, penzionisanog prodavača Loua Prentissa. Nakon što je Prentiss preminuo, Sundblomov poznanik mu je sugerirao da nema boljeg nasljednika od samog umjetnika. Kad je Sundblom pogledao u ogledalo, morao je pristati. Nije dalje tražio drugog modela.

2. Kao svjedočanstvo o utjecaju Coca-Cola Djeda Mraza, Sundblomove slike Djeda Mraza bile su izložene u nekoliko prestižnih muzeja, najpoznatijih, najcjenjenijih i najvećih trgovačkih centara i popularnih lokalnih mjesta. Neki od najpoznatijih su Louvre u Parizu, Kraljevski muzej Ontario u Torontu, Muzej nauke i industrije u Chicagu, Robna kuća Isetan u Tokiju i Robna kuća NK u Stockholmu.

3. Sunblomov Djed Mraz nije samo obilježio prazničnu sezonu za potrošače širom svijeta, već su njegove igračke odražavale trenutne trendove poklona u to vrijeme. U početku je Djed Mraz ostavljao drvene igračke i lutke, a do kraja 30-ih godina se igrao električnim vozićem i helikopterom. Čak i tijekom Drugog svjetskog rata, Djed  Mraz je u svojoj vreći nosio ratne obveznice kao podršku tijekom ratnih dešavanja/znak podrške za vrijeme ratnih sukoba.

Coca-Cola praznični kalendar ovog decembra donosi čarobno iznenađenje koje korisnici mogu dijeliti svakog dana. Svi oni koji 7. decembra posjete https://www.coca-cola.ba/carolijapocinjekadsitu mogu otkriti što se krije iza prvih vrata.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Marketing tim / 29.07.2021 10:15

Sarajevo - Renomirani bosanskohercegovački osiguravatelj je uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa uspješno završio poslovnu 2020. godinu, ispunivši sve ciljeve koji su bili postavljeni pred najbrže rastuće osiguravajuće društvo u našoj zemlj a svoj uspjeh su podjelili sa svojim uposlenicima i poslovnim partnerima.

ASA osiguranje | ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Porast bruto premije za 17,43% i povećanje ukupne dobiti ASA Osiguranja na 2.720.403 KM uz bruto policiranu premiju od 38.084.118 KM u prethodnoj godini, nije došao sam od sebe nego je rezultat predanog rada naših uposlenika uprkos teškoj godini punoj poslovnih i ličnih izazova koje je sa sobom nosila globalna pandemija. Naši uposlenici su se i u teškim okolnostima izavanim COVID-19 pandemijom pokazali kao vrhunski profesionalci pred kojim nijedan problem nije nerješiv i nepremostiv“, kazao je Adnan Hodžić, direktor društva i predsjednik Uprave ASA Osiguranja.

  • Šampion u brzini isplate šteta je u 2021.godini i Šampion u brizi o svojim zaposlenicima.
  • Projektom #Odmori387 ASA Osiguranje pomoglo hotelijere širom BiH. 

Prepoznajući visoki stepen zalaganja svojih zaposlenih, ASA Osiguranje je nagradilo sve zaposlenike ASA Osigiranja i ASA Assistance-a  jednim vikend-odmorom u hotelima širom BiH, te na taj način odalo priznanje na trudu i timskom radu bez kojih poslovni uspjesi i vrhunski rezulatati najpoznatijeg domaćeg osiguravajućeg društva ne bi bili mogući.

Stoga je ASA Osiguranje ovo ljeto pokrenulo projekat #Odmori387 putem kojeg je svim uposlenicima upriličen produženi vikend u jednom od partnerskih hotela u Banja Luci, Bihaću, Vitezu-Čardacima, Mostaru i Sarajevu. Na ovaj način je

„Šampion u brzini isplate štete“ pored već ranije iskazane brige o svojim uposlenicima, napravio dodatni iskorak u dijeljenju uspjeha sa zajednicom u kojoj djeluje.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje ovog ljeta nagradilo svoje uposlenike

Kao domaća kompanija, svjesni enormne štete koju je uslijed pandemije pretrpjela bosanskohercegovačka turistička zajednica zajedno sa hotelijerima širom naše zemlje, već početkom ljeta smo rezervisali smještaj za sve naše uposlenike kod naših partnera u turizmu i hotelijerstvu i tim putem dali svoj doprinos u revitalizaciji ove teško pogođene industrijske grane. Na ovaj način smo uspjeli podjeliti plodove našeg rada, kako sa našim klijentima sa kojim imamo prvenstveno partnerske odnose, tako i sa svim našim kolegicama i kolegama na čiji smo doprinos u protekloj poslovnoj godini istinski ponosni. ASA Osiguranje je sretno što ima tako posvećene i odgovorne kolege, a posebno nas raduje kada naš uspjeh možemo podjeliti i sa našim poslovnim partnerima“ zaključio je Hodžić.

Najčitanije