Tržište

Pratite nas na Google news

40 domova zdravlja ne plaća doprinose

40 domova zdravlja ne plaća doprinose
40 domova zdravlja ne plaća doprinose
Bojana Vasić

BANJALUKA - Od ukupno 54 doma zdravlja u RS njih tek 14, ili približno tek svaki četvrti, redovno izmiruje svoje obaveze kada su u pitanju doprinosi, dok svi ostali imaju dugovanja, izjavio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

On je naveo da će se i ostali direktori domova zdravlja morati ugledati na ove koji nemaju gubitke jer dugovanja za poreze više neće biti tolerisana.

"Kada imamo situaciju da od ukupno 54 doma zdravlja u RS njih samo 14 plaća redovno doprinose, znači da ovi koji nisu plaćali negdje prave grešku i sad je na njima da to isprave", kazao je Bogdanić.

On je istakao i da će uskoro biti organizovan sastanak direktora, na kojem će menadžeri između sebe razmijeniti iskustva da se vidi kako ovi koji dobro posluju vode svoje ustanove.

Neki od domova zdravlja koji nemaju dugovanja za doprinose su Dom zdravlja "Jovan Rašković" Mrkonjić Grad, Dom zdravlja Prnjavor, Dom zdravlja "Sveti Pantelejmon" Kotor Varoš, Dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" Laktaši, Dom zdravlja "Sveti Sava" Teslić i Dom zdravlja Bijeljina.

Na drugoj strani, prema podacima Poreske uprave RS, najveća dugovanja po ovom osnovu na kraju prošle godine imali su domovi zdravlja Modriča 4,2, Gradiška 3,6, Banjaluka 3,5, zatim Trebinje 3,4, Sokolac 2,5 i Zvornik 1,5 miliona KM.

Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, kazao je da zdravstvene ustanove trenutno duguju oko 70 miliona KM Fondu PIO i da je to povećanje za 100 odsto u odnosu na period od prije godinu dana.

"Nije mi jasno da su tako brzo mogli napraviti toliki dug. To je dug koji je nastao posljednjih godina i koji se iz mjeseca u mjesec povećava. Posebno je otežavajuće što na primjer zdravstvene ustanove ranijih godina nisu toliko dugovale i od njih smo imali koliko-toliko redovnu isplatu. Sada nam ovo sve veće dugovanje značajno otežava poslovanje", naglasio je Milić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS saopšteno je da ukupna dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguranje iznose oko 230 miliona maraka.

"Na primjer, trenutnim dugom za doprinose za zdravstveno osiguranje Fond bi mogao da finansira kompletnu zdravstvenu zaštitu u bolnicama na godišnjem nivou", ilustrativno su pojasnili u ovoj instituciji.

Miodrag Femić, potpredsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu RS, kazao je da je situacija sa dugom za doprinose sve teža i da trenutno hiljade zdravstvenih radnika rade na crno.

"Doprinosi se ne uplaćuju za oko 85 odsto zaposlenih u ovoj oblasti", kazao je Femić.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da je dug za doprinose koji ova ustanova ima nastao u periodu od marta do avgusta 2013. godine i da se od tada sve obaveze prema radnicima redovno izmiruju.

"Za ovaj dug mi ćemo napraviti reprogram, dok dobijemo zaključak Vlade RS na koji način će to biti definisano", kazala je Stankovićeva.

Milorad Kuzmić, direktor Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" iz Kotor Varoša, kazao je da u ovako teškoj situaciji nije nimalo lako redovno isplaćivati obaveze prema radnicima, ali da ova ustanova to uz velike napore čini već duži niz godina.

"Mi već godinama imamo najniže koeficijente u odnosu na ostale ustanove i opredijelili smo se za to jer smatramo da je bolje da plate budu ma

nje, ali redovne kao i da je redovna uplata doprinosa", kazao je Kuzmić.

Domovi zdravlja koji redovno plaćaju doprinose

- Dom zdravlja "Jovan Rašković" Mrkonjić Grad

- Dom zdravlja Drvar

- Dom zdravlja Prnjavor

- Dom zdravlja "Sveti Pantelejmon" Kotor Varoš

- Dom zdravlja "Sveti vračevi" Čelinac

- Dom zdravlja Drinić

- Dom zdravlja "Dr Mladen Stojanović" Laktaši

- Dom zdravlja Šipovo

- Dom zdravlja Derventa

- Dom zdravlja "Sveti Sava" Teslić

- Dom zdravlja Bijeljina

- Dom zdravlja Lopare

- Dom zdravlja "Stojan i Ljubica" Rudo

- Dom zdravlja Nevesinje

Domovi zdravlja koji najviše duguju za doprinose:

- Dom zdravlja Modriča   4,2 miliona KM

- Dom zdravlja Gradiška 3,6 miliona KM

- Dom zdravlja Banjaluka  3,5 miliona KM

- Dom zdravlja Trebinje   3,4 miliona KM

- Dom zdravlja Sokolac   2,5 miliona KM

- Dom zdravlja Zvornik    1,5 miliona KM

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije