Tržište

AT&T merdžuje VornerMediju sa Diskaverijem za 43 milijarde dolara

AT&T merdžuje VornerMediju sa Diskaverijem za 43 milijarde dolara
Foto: Pixabay | AT&T merdžuje VornerMediju sa Diskaverijem za 43 milijarde dolara
Tanjug

NJUJORK - Američki telekom gigant AT&T najavio je danas sporazum kojim se predviđa spajanje njegove produkcijske kuće VornerMedia (WarnerMedia) s Diskaverijem, čime se utire put jednom od najvećih holivudskih studija da stane na crtu rivalima kao što su Netfliks i Dizni.

Prema sporazumu, AT&T će, kako se navodi u saopštenju, dobiti ukupno 43 milijarde dolara, a taj iznos obuhvata kombinaciji gotovine, dužničkih hartija od vrijednosti i zadržavanje prava VornerMedije na naplatu određenog duga, prenosi CNBC.

Akcionari AT&T-a dobili bi u novoj kompaniji vlasnički udio od 71 odsto, dok bi akcionari Diskaverija imali 29 odsto, dodaje se.

Ukoliko regulatorni organ odobre spajanje, ovaj posao bi značio vraćanje u život dugogodišnjeg plana kompanije AT&T o udruživanju proizvodnje sadražaja i distribucije u jednu vertikalno integrisanu kompaniju, pošto je shvatila da tv auditorijum u sve većoj mjeri prelazi na striming, odnosno gledanje programa preko interneta.

Sporazumom bi nastalo novo preduzeće, odvojeno od AT&T-a, čija bi tržišna vrijednost mogla da bude procijenjena na čak 150 milijardi dolara, uključujući dug, navodi Fajnenšel Tajms. Na čelu nove kompanije biće glavni izvršni direktor Diskaverija Dejvid Zaslav.

Akcije američke medijske kompanije Diskaveri skočile su na trgovanju prije otvaranja Vol Strita za 27 odsto, dok je cijena akcija AT&T-a porasla za više od 4,0 odsto.

AT&T je, između ostalog, vlasnik studija HBO i VornerBros. Ovaj telekom div je kupio konglomerat Tajm Vorner 2018. godine za 108,7 milijardi dolara s ciljem da postigne sinergiju medija i telekomunikacija.

Kablovska i striming televizija Diskaveri posjeduje lajf-stajl tv stanice u svojoj mreži kao što su HGTV i TLC.

Prema Rojtersu, predviđa se da će nova kompanija od 2023. godine imati prihod od oko 52 milijarde dolara i prilagođenu dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od oko 14 milijardi dolara, kao i uštedu od očekivanje sinergije u iznosu oko tri milijarde dolara godišnjih troškova.

Zaključenje ugovora je planirano sredinom 2022. godine, pošto se čeka odobrenje akcionara kompanije Diskaveri i regulatorna odobrenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije