Tržište

Pratite nas na Google news

Airbus se nagodio, plaća tri milijarde evra zbog korupcije

Airbus se nagodio, plaća tri milijarde evra zbog korupcije
Foto: Tanjug/AP | Airbus se nagodio, plaća tri milijarde evra zbog korupcije
Tanjug

Evropski proizvođač aviona Airbus je saopštio danas da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije, pokrenutih povodom optužbi za mito i korupciju i kršenje propisa o kontroli izvoza, izvještava Reuters.

Francuske i britanske vlasti su pokrenule istragu protiv Airbusa zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u posljednjih više od 10 godina. Evropska kompanija se suočila i s istragom u SAD zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Iz Airbusa su naveli da ne mogu da objave podrobnije detalje o pregovorima s nadležnim organima vlasti, kao ni iznos koji će morati da plate na ime nagodbi, a neki štampani mediji spekulišu da je riječ o sumi od oko tri milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Uprkos tome, akcije Airbusa su ojačale danas pošto su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspjela da podvuče crtu ispod ove afere. Na otvaranju trgovanja, akcije Airbusa su porasle za 2,3 procenta.

"Airbus potvrđuje da je postigao načelni sporazum sa francuskim Parke Nasional Finansijerom (državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata) i britanskom Kancelarijom za krupne prevare (SFO), kao i s američkim vlastima", piše u saopštenju kompanije.

Dalje se precizira da su sporazumi postignuti "u okviru istrage po optužbama za mito i korupciju, kao i u vezi s poštivanjem američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem". Sporazume tek treba da odobre sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Airbus je već otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih kao i pitanja poštivanja propisa kao rezultat vlastite istrage koju je kompanija sprovela zbod sumnji u koruptivne radnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije