Tržište

Akcize na gorivo u Crnoj Gori manje do 50%, smanjuje se PDV na hranu

Akcize na gorivo u Crnoj Gori manje do 50%, smanjuje se PDV na hranu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Akcize na gorivo u Crnoj Gori manje do 50%, smanjuje se PDV na hranu

​PODGORICA - Skupština Crne Gore je usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima se predviđa smanjenje akciza na gorivo do 50 odsto.

Poslanici su takođe usvojili i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje predviđaju privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, smanjenje stope PDV-a na sedam odsto za so i druge egistencijalne namirnice, prenose Vijesti.

Te zakona je pripremila stara Vlada, a nova je ostala pri gotovo istim predloženim rješenjima.

Za izmjene zakona o akcizama glasalo je 49 poslanika, a za izmjene PDV-a na hranu 50 poslanika.

Kako je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović, akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 odsto što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21,3 cent, a benzina za 26,6 centi.

Pored toga, skupština je izglasala povećanje akciza na duvanske proizvode, pa će tako cijena paklice cigareta biti povećana za oko 10 centi od 1. juna, a nakon toga će poskupeti za dodatnih 10 centi od 1.januara 2023.godine.

Dio poslanika je izrazio sumnju da će građani osjetiti benefite od nižeg PDV-a na osnovne životne proizvode, jer smatraju da trgovci neće u marketima smanjiti cijene, navodi podgorički list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije