Tržište

Amazon kupuje "MGM Studios"

Amazon kupuje "MGM Studios"
Foto: N.N. | Amazon kupuje "MGM Studios"

Amazon je potvrdio da će kupiti filmski studio "MGM Studios" za 8,45 milijardi dolara, što je njegov najsmjeliji potez do sada u industriji zabave i ispunjenje najviših ambicija.

O tome se govorilo prethodnih dana, ali vijest nije bila zvanično potvrđena. Ovaj dogovor je, inače, druga najveća akvizicija u istoriji Amazona, posle kupovine "Whole Foods" 2017. godine, za 13,7 milijardi dolara.

Amazon je rekao kako se nada da će iskoristiti "MGM"-ovu istoriju stvaranja filmova i širok spektar od 4.000 filmova i 17.000 TV emisija, kako bi pomogao jačanju "Amazon Studios" - svoje filmske i TV divizije.

Ova prodaja je takođe znak da tehnološki div kreće u širenje svoje Amazon Prime striming ponude, koja bi obuhvatila opsežan dijapazon sadržaja "MGM"-a, uključujući franšize Džejms Bond, Hobit i Pink Panter.

Ipak, uprkos ovoj "vrućoj vijesti", akcije Amazona jedva da su se pomjerile sa trenutne tačke.

Dogovor naglašava spremnost Amazona da intenzivno troši, kako bi ostao konkurentan na prepunom tržištu striminga. Amazon, Netflix, Disney i drugi slični servisi - nastoje da poboljšaju svoje arhive sadržaja, kako bi pridobili nove pretplatnike.

Stoga, daju milijarde dolara za licenciranje sadržaja i razvoj originalnog programa. Istovremeno, Discovery je sklopio dogovor o spajanju sa "WarnerMedia", vrijedan 43 milijarde dolara, kako bi krenuo u istom smjeru.

Amazon je odavno spreman da investira u video sadržaje, kao strategiju za podizanje članstva u kategoriji Prime, koje sada premašuje 200 miliona na globalnom nivou. Gigant koji je osnovao Džef Bezos u 2020. je potrošio 11 milijardi dolara na video i muzičke sadržaje, što je značajan porast u poređenju sa 7,8 milijardi dolara iz 2019. godine.

(Biznis.telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije