Tržište

Američka banka Vels Fargo gasi 26.500 radnih mjesta

Američka banka Vels Fargo gasi 26.500 radnih mjesta
Foto: N.N. | Američka banka Vels Fargo gasi 26.500 radnih mjesta

NJUJORK - Američka banka Vels Fargo saopštila je da će smanjiti broj zaposlenih za oko pet do 10 odsto u naredne tri godine u okviru plana restukturiranja.

Sa 30. junom ove godine, četvrta po veličini banka u SAD imala je oko 264.500 zaposlenih, što znači da smanjenje radne snage od 10 odsto predstavlja gašenje oko 26.450 radnih mjesta, izveštava Rojters.

Iz banke su saopštili da će najnovije smanjenje broja zaposlenih osim otpuštanja obuhvatiti i prirodan odliv kadrova.

Ovo redukovanje radne snage bi trebalo da pomogne Velsu da ostvari ciljano smanjenje troškova za četiti milijarde dolara do 2020. godine, u okviru napora da podstakne rast profita i da se oporavi od niza skandala.

Iz Vels Farga su takođe poručili da će do 2020. godine smanjiti broj poslovnica za oko 800 i da će prodavati poslove koji nisu iz osnovne djelatnost kako bi smanjili troškove i postali efikasniji.

Prošlog mjeseca banka je otpustila 600 zaposlenih u svojoj hipotekarnoj diviziji koja se suočila sa teškoćama u poslovanju zbog usporavanja tražnje za refinansiranjem.

Vels Fargo je u julu objavio manji kvartalni profit od očekivanog zbog usporavanja kreditne aktivnosti, što je, prema objašnjenju banke, u znatnoj mjeri povezno s njenim mjerama da se izbjegnu rizični krediti.

Akcije Vels Farga su porasle 0,6 odsto na 55,55 dolara na kasnom posljepodnevnom trgovanju u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije