Tržište

Američka banka otkupljuje propalu SVB

Američka banka otkupljuje propalu SVB
Foto: Twitter / Printscreen | Američka banka otkupljuje propalu banku SVB

​Američka banka Frst Sitizen otkuptiće ukupne depozite i zajmove banke SVB koja je bankrotirala početkom marta, objavila je noćas američka bankarska uprava FDIC.

Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive, objavila je FDIC navodeći da će se danas 17 podružnica SVB-a otvoriti kao Frst Sitizen.

Krah Banke Silikonske doline SVB (Silicone Valley Bank) izazvao je paniku u bankarskom sektoru u SAD, sa posljedicama koje su uticale i na evropska tržišta.

SVB koja je bila bliska tehnološkom sektoru iznenada se našla u teškoćama kada je objavljena prodaja finansijskih obveznica u vrijednosti od 21 milijardu dolara, sa gubitkom od 1.8 milijardi dolara i namjere da poveća kapita.

Uslijedila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. marta ocijenile da je nesolventna i preuzele kontrolom nad aktivom banke, što je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine. 

Od sada će svim zajmovima i depozitima te ustanove upravljati banka Frst Sitizen, dok će uprava FDC voditi računa o 90 milijardi dolara preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u djelovali da zaštite štediše i spreče širi finansijski haos. 

SVB čije sjedište je u Santa Klari u Kaliforniji krahirala je 10. marta kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj istoriji koja je krahirala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije