Tržište

Američki div gasi skoro 7.000 radnih mjesta

Američki div gasi skoro 7.000 radnih mjesta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Američki div gasi skoro 7.000 radnih mjesta
N.N.

Američki proizvođač računara Dell Technologies najavio je u da će ugasiti 6.650 radnih mjesta.

Odluka je donijeta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uslovima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja, prenosi Feniks magazin.

Tehnološki div time se pridružio nizu firmi, uključujući Alphabet, Amazon, Metu i Microsoft, koji su najavili desetine hiljada otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od kraha dot.coma na početku vijeka, prema savjetodavnoj firmi Challenger, Gray & Christmas. Amazon je tako u januaru počeo da dijeli otkaze 18.000 zaposlenih, Meta planira da otpusti 11.000, a Microsoft 10 hiljada radnika.

U 2022. tehnološki sektor najavio je više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima Challenger, Gray & Christmasa.

Uprava Della upozorila je na visok nivo neizvjesnosti u poslovanju.

"Možemo tek pouzdano da utvrdimo da se situacija na tržištu kontinuirano pogoršava i da je budućnost neizvjesna", napisao je u dopisu zaposlenima jedan od glavnih operativnih direktora Džef Klark.

"Dijelovi dosadašnjih poteza u borbi s izazovnim ekonomskim okruženjem, uključujući stanku u zapošljavanju spoljnih saradnika, ograničavanje putovanja i smanjenu potrošnju na spoljne pružatelje usluga, 'više nisu dovoljni'", rekao je Klark u dopisu koji je firma objavila.

Dell je krajem januara brojao oko 133.000 radnika od kojih je približno jedna trećina zaposlena u Sjedinjenim Državama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije