Tržište

Pratite nas na Google news

Amerika i Japan potpisali bilateralni trgovinski sporazum

Amerika i Japan potpisali bilateralni trgovinski sporazum
Foto: Ilustracija | Amerika i Japan potpisali bilateralni trgovinski sporazum
Srna

VAŠINGTON - Amerika i Japan zvanično su potpisali u Vašingtonu bilateralni trgovinski sporazum.

Sporazum su potpisali japanski ambasador u SAD Šinsuke Sugijama i američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer u Bijeloj kući.

Sporazum koji su Japan i SAD objavili prošlog mjeseca obuhvata i veći pristup američkih poljoprivednih proizvođača japanskom tržištu.

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je izjavio da će sporazum sa Japanom promijeniti situaciju za poljoprivrednike u SAD te da će im omogućiti značajno veći pristup na strano tržište.

Japanski poljoprivrednici smatraju da novi trgovinski sporazum zadaje još jedan udarac poljoprivredi te zemlje nakon potpisivanja Transpacifičkog trgovinskog sporazuma /TTP/ i Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU.

Kritičari smatraju da se japanska poljoprivreda suočava sa nizom problema, poput starenja i odlaska stanovništva, te da administracija premijera Šinza Abea nije usvojila konkretne mjere protiv ovih spornih pitanja.

Tramp je povukao SAD iz TTP-a, koji je stupio na snagu među 11 država u decembru prošle godine. Tramp se nada da će novi sporazum sa Japanom stupiti na snagu 1. januara. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije