Tržište

Amerikanci kupili "Merkur", mjerkaju i "Pevec"

Amerikanci kupili "Merkur", mjerkaju i "Pevec"
Foto: Ilustracija | Amerikanci kupili "Merkur", mjerkaju i "Pevec"

LJUBLJANA - Američki investicijski fond "HPS Investment Partners" kupio je "zdravi dio" slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom "Merkur", koji je prije tri godine završio u stečaju, a mediji spekulišu i o njegovoj zainteresovanosti za hrvatski lanac "Pevec".

Američki fond će za "Merkur" platiti 28,56 miliona evra, a sredstva će se iskoristiti za podmirenje dugova povjerenicima, izjavila je u utorak nakon potpisivanja ugovora stečajna upraviteljica "Merkura" Simona Gorjup.

Kako pišu slovenački mediji, "HPS Investment Partners" zanima se i za kupovinu nekretnina starog "Merkura", odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji, nego i u susjednim državama. Mogao bi se odlučiti i za kupovinu hrvatskog lanca tehničkih trgovina "Pevec", kako bi ojačao svoju poziciju u regiji i trgovinskom sektoru koji ima perspektivu uprkos sve izraženijem trendu nabavke i prodaje preko interneta.

Nekadašnji slovenački ministar ekonomije Matej Lahovnik izjavio je da je sada pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, "loše banke" nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria koja prodaje nekretnine zaplijenjene zbog nenaplaćenih dugova, uspjeti otkupiti "Merkurove" prodavnice u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresovan za jačanje te djelatnosti u regiji koja ima dobru ekonomsku perspektivu.

"Merkur" je finansijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od dvadesetak odsto godišnje, zbog čega se morao intenzivno zaduživati, a visoki profiti istopili su se kad je započela kriza koja je dovela do zastoja u građevinskoj industriji.

Firma se pod stečajnom upravom oporavila pa je lani imala 212 miliona evra prihoda i 5,9 miliona evra čiste dobiti.

Lani se nagađalo da je za kupovinu "Merkura" zainteresovan oporavljeni hrvatski "Pevec", ali je njegova neobavezujuća ponuda odbijena, a nije mu bio dopušten niti due dilligence (dubinska analiza), kako je to uobičajeno pred vlasničku transformaciju firmi.

(Tportal, BiznisInfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije