Tržište

Pratite nas na Google news

Amerikanci kupili Merkurove trgovačke centre za 100 miliona evra

Amerikanci kupili Merkurove trgovačke centre za 100 miliona evra
Foto: N.N. | Amerikanci kupili Merkurove trgovačke centre za 100 miliona evra
N.N.

LJUBLJANA - Dok kompanija Merkur bilježi sve bolje rezultate, prodani su njihovi trgovački centri.

Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju i drugim većim slovenskim gradovima, ukupno petnaest Merkurovih trgovačkih centara dobilo je novog vlasnika.

Kupio ih je američki fond LCN Capital Partners, koji je prema informacijama portala Siol.net za njih platio 100 miliona evra. 

Fond, koji upravlja sredstvima od dvije milijarde dolara, odnedavno je vrlo aktivan na evropskom tržištu.

Promjena vlasnika Merkurovih trgovačkih centara dogodila se u tišini, iako je riječ o jednom od najvećih nekretninskih poslova u Sloveniji do sada. 

Vrijednost kupoprodaje takođe je usporediva s nedavnom prodajom Mercatorovih centara, koje je kupila austrijske Supernova za 116 miliona evra.

Do sada su Merkurovi trgovački centri bili u vlasništvu američkog fonda HPS Investments Partners, koji je 2017. takođe preuzeo i trgovinsku djelatnost Merkura.

Sporazum između fondova, koji imaju sjedište u Njujorku i kancelarije udaljene manje od kilometra, formalno je dovršen prije nekoliko sedmica.

Time je novi vlasnik preuzeo 15 od ukupno 23 Merkurova trgovačka centra. 

Prošle godine Merkur je ostvario nešto više od 230 milijuna evra prihoda. 

To je daleko od onoga što je postizao prije krize i neuspješnog menadžerskog preuzimanja Bine Kordeža, što je stari Merkur i odvelo u stečaj. 

Nastale su dvije tvrtke, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, a u junu 2017. američki HPS Investment Partners otkupio je trgovačku djelatnost iz stečajne mase starog Merkur za 28,5 miliona evra.

Gotovo istovremeno, s Hetom, lošom bankom bivše Hypo banke, potpisali su ugovor o kupovini 13 trgovačkih centara u kojima Merkur Trgovina i danas posluje. 

Za njih su platili 49 miliona evra, što je bilo daleko više od očekivanog. 

Fond je, prema informacijama portala, takođe bio zainteresovan za kupovinu pet trgovačkih centara, koji su sada u rukama Merkura Trgovina. 

Međutim, njihov većinski vlasnik DUTB, neće za njih više aktivno tražiti kupce, jer je zadovoljan poslovanjem. 

Nakon manje od dvije godine, HPS Investments Partners sklopio je tako ugovor o prodaji vrijedan 100 miliona dolara s kojim lako vratili početno ulaganje i dobro zaraditi.

 

(Poslovni dnevnik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije