Tržište

Pratite nas na Google news

Amerikanci kupuju "Komercijalnu banku"

Amerikanci kupuju "Komercijalnu banku"
Foto: N.N. | Amerikanci kupuju "Komercijalnu banku"
Tanjug

BEOGRAD - Investicioni fond "Riplud advajzers" čiji je vlasnik ugledni američki biznismen Tim Kolins, mogao bi da uđe u kupovinu "Komercijalne banke" zajedno sa domaćim investitorima, prenosi "Blic Biznis".

Ovaj američki fond, ciji je vlasnik prošle godine posjetio Beograd u društvu bivšeg američkog državnog sekretara Džona Kerija, slovio je za ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke još od prvih zvaničnih najava o njenoj prodaji.

"Ovaj američki investitor ušao bi u privatizaciju banke zajedno sa vrlo ozbiljnim domaćim investitorima koji imaju iskustvo u bankarskom sektoru. Kao takav 'duo' danas slove za vrlo ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke, ako ne i najozbiljnijeg", kaže izvor Blic biznisa.

Tim Kolins, inače, važi za uglednog biznismena u SAD, bio je član upravnog odbora Siti banke i clan Trilateralne komisije.

Ministar Siniša Mali prije nekoliko dana rekao je da je sedam investitora zainteresovano za ovu banku u kojoj je država vlasnik oko 42 odsto kapitala.

"Ti investitori sada ce uči u knjige Komercijalne banke, pogledaće, sagledaće i nakon toga daće ponudu. Ja očekujem uspešan završetak tog procesa do kraja godine, kao što smo i planirali", rekao je Mali prije nekoliko dana.

Republika Srbija u Komercijalnoj ima 41,74 odsto akcija, EBRD 24,43 odsto. 

Ostalih 20 odsto takode je u vlasništvu medunarodnih finansijskih institucija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije