Tržište

Anketa: Šta građani BiH kažu o novom udaru na standard

Anketa: Šta građani BiH kažu o novom udaru na standard
Foto: Image by chris s from Pixabay | Anketa: Šta građani BiH kažu o novom udaru na standard

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH vrtoglavo su narasle u posljednjih nekoliko mjeseci, što za građane u teškoj, kako epidemiološkoj, tako i ekonomskoj situaciji, predstavlja dodatni udar na i onako tanak džep.

Brašno, ulje, pileće meso, jaja, ali i gorivo, samo su neki od proizvoda koje građani svakodnevno koriste, a čija cijena posljednjih mjeseci bilježi rast.

Kada uzmemo u obzir da je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata bila 956 KM, a sindikalna potrošačka korpa za januar 2021. godine iznosila 2.044, jasno je da građani zbog rasta cijena jedva spajaju kraj s krajem.

Pitali smo građane Bosne i Hercegovine šta misle o divljanju cijena osnovnih životnih namirnica.

Dragana Govedarica, Trebinje

Nikada dosad nije bilo ovako skupo - i u trgovinama životnim namirnicama u marketima, ali i na pijaci. Sve je poskupjelo, čak i one male stvari poput kesica praška za pecivo ili čokoladnih bananica, koje su nam nekada trgovci vraćali kada nisu imali dovoljno nisku kovanicu da nam vrate kusur.

Nažalost, samo su plate ostale iste, ili su se smanjile, ili smo ostali i bez njih i bez radnog mjesta, pa se bukvalno kupuju samo najneophodnije stvari.

Marinko Vujnić, penzioner, Banjaluka

I te kako sam tokom kupovine primijetio brojna poskupljenja u trgovinama.

Svakako da to ne podržavam, nema smisla to što se dešava. Ne znam šta je uzrok ovakve situacije, ali je činjenica da svaki rast cijena utiče na standar građana, koji je ionako jako nizak.

Milana Čolić, radnica, Kneževo

Svakodnevno kupujem, ali, iskreno, toliko i ne gledam cijene u trgovinama, odnosno ne poredim ih s prethodnim periodom.

Međutim, čitala sam i naravno da je dosta toga poskupjelo. Kupovna noć stanovništva je loša, tako da će i ovaj rast cijena negativno uticati na položaj građana.

Amra Džaferagić, Sanski Most

Primijetila sam povećanje cijena gotovo svih prehrambenih artikala i životnih potrepština i to je još jedan udar na džepove građana. Cijene rastu gotovo neprimjetno, a kada uporedite stanje od prije dvije ili tri godine, primijetite da mnogi artikli koštaju dvije, tri ili čak pet maraka više.

S obzirom na to da imam bolesnog supruga, posebno sam ogorčena zbog nenormalnog rasta cijena lijekova, neki su i duplo skuplji u odnosu na raniji period. Jednostavno, nemam riječi, bijesna sam.

Mirel Čeliković, Tuzla

Primijetio sam poskupljenja prvo na gorivu. Kada je u Sarajevu bilo 1,80, u TK je bilo gotovo dvije KM. Ne znam zašto tolika razlika jer je isti enitet i ista pravila. Drugo, primijetio sam poskupljenje u prodavnicama široke potrošnje. Cijene dječje hrane su više.

Nije to puno, 10-20 feninga, ali kada se vratim godinu unazad, to je već nekih 60 ili 70 feninga. Svaki dan pomalo se povećava. Ja mislim da je sigurno sve skuplje za 50% u odnosnu na period od prije dvije ili tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije