Tržište

Aplikacija prikuplja cijene goriva sa svih pumpi

Aplikacija prikuplja cijene goriva sa svih pumpi
Foto: Ilustracija | Aplikacija prikuplja cijene goriva sa svih pumpi
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Mobilna aplikacija koja će nakon FBiH zaživjeti i u Republici Srpskoj sadržavaće cijene goriva na svakoj benzinskoj pumpi, što će i te kako pomoći vlasnicima vozila.

U praksi to znači da, ukoliko želite pazariti dizel ili benzin na najpovoljnijem prodajnom mjestu, nećete morati da obilazite pumpe niti da se raspitujete.

Naime, pregled cjenovnika ćete imati na svojim mobilnim telefonima, a moći ćete ih izlistati sa nekoliko klikova. Na taj način ćete uštedjeti ne samo novac, nego i vrijeme.

Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, potvrdila je za "Nezavisne novine" da je u planu takva aplikacija, s tim što nije mogla da precizira od kada će ona biti u upotrebi.

"Dobićemo takvu aplikaciju u narednom periodu. Razvija se jedan aplikativni softver i u okviru njega će i građani Srpske dobiti mobilnu aplikaciju koju će moći da skinu na svoje telefone i da putem nje prate stanje cijena naftnih derivata", rekla je Gašićeva.

Predstavnike udruženja za zaštitu potrošača obradovala je ova informacija. I te kako je, ističu, korisna ovakva mogućnost koja će konačno biti na raspolaganju i vozačima u Srpskoj.

"To je vrlo korisna informacija jer će potrošači znati na koju benzinsku pumpu da idu. Moći će da idu tamo gde je najjeftinije. Potrošači će na ovaj način biti na značajnom dobitku, konačno. Takva aplikacija je trebalo i ranije da bude uvedena", rekao je za "Nezavisne novine" Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Kupcima goriva u FBiH je ovakva pogodnost na raspolaganju već godinu dana. Federalno ministarstvo trgovine je, podsjetimo, u junu prošle godine u Mostaru predstavilo finalnu verziju besplatne mobilne aplikacije "FMT FBiH oil info", koja građanima donosi informacije o cijenama goriva na svim pumpama u FBiH.

Aplikacija može biti besplatno preuzeta na veb-stranici Federalnog ministarstva trgovine.

Princip njenog rada je jednostavan... Nakon što izaberete grad, otvara vam se mapa sa benzinskim pumpama, a kad kliknete na neku od njih, dobijate aktuelne cijene goriva.

Putem te aplikacije za manje od pet sekundi možete da utvrdite koliko koštaju naftni derivati na prodajnim mjestima u bilo kojoj lokalnoj zajednici u FBiH. Možete i da, nakon što izaberete neki grad, izaberete opciju koja vam pokazuje na kojem prodajnom mjestu je gorivo najjeftinije.

I to nije sve - na ovoj aplikaciji možete da provjerite i da li je na izabranoj pumpi gorivo u proteklim danima pojeftinjavalo ili poskupljivalo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije