Tržište

April u Bingu u znaku zdrave ishrane i zdravog načina života

April u Bingu u znaku zdrave ishrane i zdravog načina života
Foto: N.N. | April u Bingu u znaku zdrave ishrane i zdravog načina života

U supermarketu u Alta Shopping Centru kupci su probali zdrava u ukusna jela uz savjete nutricioniste.

U periodu od 5. do 24. aprila kompanija Bingo je u saradnji sa partnerima projekta Oaza, Meggle, Vindija, Delimano, te prijateljima projekta Rio Mare i Aplro pokrenula projekat pod sloganom "Mjesec zdravlja u Bingu". Prateći svjetske trendove i inspirisani svjetskim danom zdravlja koji se obilježava 7. aprila, mjesec april u Bingu već tradicionalno se obilježava u znaku zdravlja.

"Kada se zapitamo koji su to naši najvrjedniji resursi mnogi kažemo vrijeme, novac a zaboravimo da je zdravlje osnova koju moramo imati kako bismo mogli dostići bilo koji drugi resurs. Ishrana je jedina značajna odrednica zdravlja koja je potpuno pod našom kontrolom. Mi smo ti koji donosimo konačnu odluku o tome koju namirnicu od preko 23.000 namirnica koje postoje danas ćemo ili nećemo unositi u svoj organizam. Hrana je izvor hranjivih materija o kojima ovisi život i zdravlje čovjeka. Zbog toga fokusirajmo se na raznovrsnu, sezonsku, lokalnu, domaću, organsku hranu sa naših poljuprivrednih površina i iz naših domaćih prodajnih lanaca. Jer samo na takav način možemo zadovoljiti inidividualne potrebe našeg tijela za hranjviim materijama koje naše tijelo hrane, grade, štite. Zbog kvaliteta i dostupnosti zdravih namirnica koje imamo mislim da je šteta da propustimo tako dobru priliku da utičemo na naše zdravlje i kvalitet života", istakao je nutricionista Tarik Zolotić.

"Prateći trendove u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja 7. aprila, u Bingu cijeli mjesec april već tradicionalno obilježavamo pod sloganom 'Mjesec zdravlja u Bingu'. Za naše kupce smo pripremili cjenovne promocije putem online kataloga, promocije i degustacije zdravih namirnica u našim centrima, te natječaj za najFit recept. Petnaest najkreativnijih kupaca smo nagradili vaučerima po 100 KM. Danas smo se u supermarketu u Alta Shopping Centru družili s našim partnerima Oaza, Meggle, Vindija i Delimano, gdje su za naše posjetitelje i kupce kuhali Hamid Kujraković i Nermin Hodžić iz Udruženja kuhara BiH, dok je nutricionista Tarik Zolotić savjetovao naše posjetitelje kako ostati fit i u formi uz ukusna i zdrava jela, dok su članovi Udruženja medicinskih sestara i tehničara našim posjetiteljima mjerili su krvni pritisak i šećer u krvi. Cilj našeg projekta jeste podizanje svijesti o zdravom načinu života i uvođenju zdrave ishrane u svakodnevni život, te pokazati našim kupcima da su zdravi proizvodi dostupni u našoj maloprodajnoj mreži. Kategorija zdrave hrane je stalno u porastu, te nam je drago da i mi doprinosimo tome nudeći bogat asortiman tih prehrambenih artikala", izjavila je Sabina Čavalić iz Marketing odjela kompanije Bingo.

Prehrana pored tjelesne aktivnosti ima važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja o čemu postoji neizmjerno mnogo dokaza. Pravilna prehrana uz umjerenu tjelesnu aktivnost pridonosi održavanju tjelesnog i duševnog zdravlja.

Svjedoci smo da živimo u vremenu u kojem je jako teško iskoordinirati sve životne aktivnosti, ali od krucijalnog značaja za sve populacione skupine je pravilna prehrana i fizička aktivnost. Danas živimo u eri masovnih nezaraznih bolesti koje su velikim dijelom posljedica nepravilne prehrane. Većina hroničnih nezaraznih oboljenja kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznost i mnoge druge se upravo mogu spriječiti i držati pod kontrolom upravo zdravim stilovima života.

Važno je naglasiti da svaka osoba treba da svakodnevno ima pet obroka od koga su tri glavna i dvije užine. Unos tekućine takođe je vrlo bitan jer organizam i sve njegove vitalne funkcije se održavaju uz pomoć vode. Optimalno bi bilo da svaka osoba unese 1,5-2 l vode na dan. Danas se često govori o tzv. Mediteranskoj dijeti koja je upravo temelj dijetoterapije za mnoga nezarazna oboljenja a prvenstveno kardivaskularna. Ta dijeta se temelji na dovljnom unošenju svih makro i mikronutrijenata koji su neophodni za zdravlje čovjeka. Akcenat se daje na unošenju svježeg voća, povrća, žitarica i mnogih drugih namirnica. Uz pravilnu prehranu ne smijemo zaboraviti ni redovnu svakodnevnu fizičku aktivnost. Pored svega navedenog veoma je važno izbjegavati bolesti ovisnosti a to su pušenje, konzumacija alkohola i narkotika jer oni predstavljaju veliki rizik za razvoj svih masovnih hroničnih nezaraznih oboljenja, istakli su iz "Udruženja medicinskih sestara i tehničara".

Na događaju koji je organizovan 25. aprila u supermarketu Bingo u Alta Shopping Centru kupci su uživali u zdravim jelima koja su pripremali kuhari iz Udruženja kuhara i sa zadovoljstvom se posavjetovali sa nutricionistom o uvođenju zdravih namirnica u svakodnevni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije