Tržište

Avtovaz nudi radnicima po 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz

Avtovaz nudi radnicima po 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz
Foto: AvtoVaz | Avtovaz nudi radnicima po 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz, koji je obustavio dio proizvodnje zbog sankcija i nedostatka komponenti, objavio je da nudi radnicima u fabrici u Iževsku jednokratnu isplatu od oko 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz.

Avtovaz je nastavio u junu proizvodnju nekih svojih popularnih modela Lada u glavnoj fabrici u Toljatiju nakon što je proljetos djelimično obustavio proizvodnju zbog nestašice elektronskih dijelova usljed sankcija, prenosi Rojters.

Kompanija, čiji je dugogodišnji akcionar Renault prodao u maju svoj vlasnički udio jednom ruskom investitoru, nije bila u mogućnosti da ponovo pokrene proizvodnju modela Lada Vesta zbog čega je poslala 3.200 zaposlenih iz svoje fabrike u Iževsku na plaćeno odsustvo u martu.

Avtovaz je predložio u srijedu osoblju u fabrici u Iževsku, gradu sa oko 645.000 ljudi koji se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, ili da nađu novi posao u kompaniji ili da daju otkaz uz obostrani dogovor.

Onima koji odluče da odu biće ponuđena jednokratna otpremnina u vrijednosti od oko pet do sedam prosečnih mjesečnih plata, odnosno oko 12 minimalnih, što je odobrila država. Maksimalna isplata bi iznosila 183.348 rubalja (3.161 dolar).

"Avtovaz naglašava da kompanija ne planira masovna otpuštanja, a predložene mjere su isključivo dobrovoljne za svakog zaposlenog", saopštila je kompanija.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj mjeri oslanja na komponente i opremu iz inostranstva, pogođena je globalnom nestašicom poluprovodnika i nedavnim egzodusom međunarodnih proizvođača iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Pošto se mnoge fabrike za montažu automobila nalaze van Moskve u manjim gradovima, ruski proizvođači vozila se uglavnom odlučuju da ne gase radna mjesta, već da drže zaposlene na plaćenom odsustvu ili da smanje radne sate i plate zbog trenutne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije