Tržište

Azijska tržišta kapitala ojačala, Volstrit opet pao

Azijska tržišta kapitala ojačala, Volstrit opet pao
Foto: N.N. | Azijska tržišta kapitala ojačala, Volstrit opet pao

NJUJORK/HONG KONG - Vrijednost akcija na Njujorškoj berzi je ponovo pala noćas, jer američki zakonodavci nisu uspjelli da postignu dogovor o ogromnom paketu fiskalnih podsticaja, vrijednom 2.000 milijardi dolara, kako bi ublažili udar korona virusa na ekonomiju.

Istovremeno, azijske berze su se oporavile usljed rasta optimizma među investitorima da će obećani paket neograničene finansijske pomoći Federalnih rezervi stabilizovati situaciju na tržištima kapitala.

Republikanci i demokrate u američkom Kongresu još uvijek pregovaraju o FED-ovom finansijskom prijedlogu pomoći, a akteri na tržištu su uvjereni da što se duže bude čekalo na dogovor u Vašingtonu to će veća biti šteta za ekonomiju, izvještava CNBC.

Industrijski indeks Dau DŽons je zaključio trgovanje u padu za 582,05 poena ili za 3,1 odsto, na 18.591,93 bodova, što je njegov najniži nivo od novembra 2016.

Indeks S&P 500 je oslabio za 2,9 procenata, na 2.237,40 poena, a Nasdak Kompozit je skliznuo za samo 0,3 posto na 6.860,67 poena, jer su investitori ponovo počeli sa malim ulaganjima u akcije tehnoloških kompanija.

Za razliku od tržišnih aktera na Volstritu, koje najavljene fiskalne mjere FED-a nisu impresionairale, investitore na berzama u Aziji su vijesti iz SAD-a ohrabrile, prenosi Rojters.

Tako je na azijksom trgovanju indeks fjučersa S&P 500 porastao za 4,2 odsto, a japanski Nikei je skočio za čak 7,13 procenata, što je njegov najveći dnevni uspon od februara 2016. godine.

Svjetliji izgldu postoje i za današnju trgovinsku sesiju na evropskim berzama, s obzirom na to da je cijena fjučersa mjerena indeksom EuroStoks 50 i benčmarkom Londonske berze FTSE porasla za 4,9 posto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, MSCI, takođe je zabilježio rast od 4,9 procenata, neutrališući za više od 50 odsto jučerašnji pad.

Južnokorejska urušena berza je ojačala za 8,6 odsto, nakon što je vlada udvostručila vrijednost planiranog spasilačkog paketa pomoći ekonomiji na 100 hiljada milijardi vona (80 milijardi dolara).

Šef odjeljenja za tržišna istraživanja kompanije K2 Aset Manadžment, DŽordž Buburas, kaže međutim da je, uprkos današnjem rastu vrijednosti azijskih akcija, raspoloženje na finansijskim tržištima i dalje krhko i pored toga što vlade širom svijeta sprovode koordinisane stimulativne ekonomske mjere radi neutralisanja ekonomskih posljedica od pandemije virusa Covid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije