Tržište

Azijske berze oštro pale

Azijske berze oštro pale
Foto: N.N. | Azijske berze oštro pale

Na azijskim berzama cijene dionica jutros su oštro pale jer je splasnula nada da će američka centralna banka agresivno smanjiti kamatne stope, dok je dolar stabilan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 1 odsto, nakon što je prošloge sedmice značajno porastao. Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 1 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,3 i 2,4 odsto.

Loše raspoloženje na azijskim berzama posljedica je pada S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu u petak s najviših nivoa u istoriji jer su splasnule nade da će Fed oštro smanjiti kamatne stope.

U petak je, naime, objavljeno da je u SAD u junu broj zaposlenih povećan za 224.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ti su podaci otvorili pitanje treba li Fed žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, s obzirom na to da se rast najveće svjetske ekonomije  ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem jula kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, ali više skoro niko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

Ove će sedmice predsjednik Feda u Kongresu podnijeti polugodišnji izvještaj o ekonomskoj situaciji i monetarnoj politici.

Vjeruje se da će ponoviti da će centralna banka odgovarajuće djelovati kako bi podržala rast privrede, koja je u prvom polugodištu porasla solidno, ali da se očekuje usporavanje idućih mjeseci.

Ove sedmice se nastavljaju i pregovori između SAD i Kine o trgovinskim pitanjima, što je juče potvrdio savjetnik Bijele kuće.

Istovremeno, na valutnim tržištima dolar je stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,24 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,31 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 108,45 na 108,25 jena.

Američka valuta je stabilna u odnosu na evropsku pa se cijene evra kreće oko 1,1225 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

U fokusu ulagača je i turska lira, koja je pod pritiskom jer je predsjednik Redžep Tajip Erdoan smijenio čelnika turske središnje banke koji je odbijao smanjiti kamate na poziv vlade.

Jutros je kurs lire prema dolaru pao više od dva odsto jer je Erdoanov potez izazvao sumnje u nezavisnost središnje banke.

Cijene su nafte su jutros blago porasle nakon što su prošle sedmice pale više od 1,5 odsto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 20-ak centi, na 57,73 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela porasla 15-ak centi, na 64,40 dolara.

 

(Index)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije