Tržište

BMW iskazao gubitak od 666 miliona evra u drugom kvartalu

BMW iskazao gubitak od 666 miliona evra u drugom kvartalu
Foto: N.N. | BMW iskazao gubitak od 666 miliona evra u drugom kvartalu
Tanjug

MINHEN - Njemačka autokompanija BMW iskazala je za drugo tromjesečje 2020. negativan finansijski rezultat od 666 miliona evra (786 miliona dolara) prije kamata i poreza, što je ogroman pad u odnosu na operativni profit od 2,2 milijarde evra ostvaren u istom periodu godinu ranije.

BMW je saopštio da ipak očekuje operativnu dobit na nivou cijele godine, uprkos ovom operativnom gubitku koji je posljedica obustava proizvodnje zbog pandemije korona virusa i pada od 25 odsto isporuka luksuznih automobila tokom ovog perioda, prenosi Rojters.

Kompanija sa sjedištem u Minhenu je navela da je EBIT marža u njenom automobilskom segmentu pala na minus 10,4 odsto u periodu april-jun, sa nivoa od 6,5 posto zabilježenog u drugom tromjesečju prošle godine, jer je BMW povećao investicije u skupe električne automobile.

Takođe je dodala da je prodaja automobila počela da se oporavlja na nekim tržištima, uključujući Kinu, zbog čega se nada da će osnovna djelatnost ponovo postati profitabila, ali napominje da oporavak neće biti dovoljan da nadoknadi manjak prodaje koji je zabilježen zbog pandemije.

Radujemo se drugom polugodištu s opreznim optimizmom i nastavljamo da ciljamo EBIT maržu između nula i 3,0 posto u automobilskom segmentu u 2020. godini, naveo je u saopštenju generalni direktor Oliver Cipse.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije