Tržište

Bajden pušta 180 miliona barela nafte iz rezervi na tržište?

Bajden pušta 180 miliona barela nafte iz rezervi na tržište?
Foto: Tanjug/AP | Bajden pušta 180 miliona barela nafte iz rezervi na tržište?

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko mjeseci, pošto Bijela kuća nastoji da obori visoke cijene goriva, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata s planom.

To bi bio treći put u posljednjih šest mjeseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da "ohlade" cijene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Dosadašnji pokušaji da se naftom iz rezervi suzbije skok cijena nisu bili uspješni pošto je svjetska potražnja skoro dostigla nivoe prije pandemije, dok je ponuda nedovoljna na globalnom nivou.

Vijesti o potencijalnom ogromnom "oslobađanju" nafte iz rezervi SAD izazvala je momentalno pad cijena "crnog zlata".

Američka nafta WTI za isporuku u narednom periodu (fjučers ugovori) pala je za 4,70 dolara na 103,12 dolara po barelu, a cijena evropske nafte Brent se spustila za 4,45 dolara, ili za 3,9 posto, na 109 dolara po barelu.

Bajden će danas iznijeti plan o intervenisanju njegove administracije na naftnom tržištu, saopštila je Bijela kuća.

Cijene nafte su naglo porasle otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. SAD i njeni saveznici zbog akcije u Ukrajini uveli masivne sankcije Rusiji, koja je drugi najveći svjetski izvoznik nafte. Ranje ovog mjeseca, nafta Brent je skočila na oko 139 dolara, na najviši nivi od 2008, a jutros se u Aziji trgovala po cijeni blizu 110 dolara za barel.

Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, sa oko 10 posto udjela na tržištu. Dnevno izvozi četiri-pet miliona barela.

Sankcije i odbijanje kupaca da kupuju rusku naftu mogli bi da uklone sa globalnog tržišta oko tri miliona barela ruske nafte dnevno (bpd) počevši od aprila, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Američke strateške rezerve nafte iznose trenutno 568,3 miliona barela, što je najmanja količina od maja 2002, prema američkom Ministarstvu energetike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa proizvođača poznata kao OPEK+, koja uključuje Saudijsku Arabiju i Rusiju, treba da se sastane danas radi dogovora o budućem nivou proizvodnje. Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje veliki potrošači već duže vrijeme pozivaju OPEK+ da brzo poveća pumpanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije