Tržište

"Bambi" vraćen na slovenačko tržište, svi proizvodi u skladu sa regulativom

"Bambi" vraćen na slovenačko tržište, svi proizvodi u skladu sa regulativom
Foto: Ilustracija | "Bambi" vraćen na slovenačko tržište, svi proizvodi u skladu sa regulativom

Proizvodi kompanije "Bambi" vraćeni su na slovenačko tržište, a svi proizvodi su skladu sa regulativom, saopšteno je iz ove kompanije.

Kako stoji u saopštenju, "Bambi" kao odgovorna kompanija, je uvijek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve evropske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvaliteta.

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za pomenuto tržište takođe u skladu sa tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Uredbe Evropske komisije o vrijednostima akrilamida od 11.04. ove godine

Kako ova Uredba po Zakonu ne predviđa nikakve sankcije, kompanija Bambi je u dogovoru sa slovenačkom Upravom za bezbjednost hrane samoinicijativno zamijenila taj proizvod na teritoriji Slovenije u svim maloprodajnim objektima, a sve zbog naših vjernih potrošača i nove Uredbe koja važi u Sloveniji, kao članici Evropske Unije, navedeno je iz "Bambija".

"Što se tiče ostalih tržišta, napominjemo da je Bambi kao odgovorna kompanija sa visokim standardima već završio proces usklađivanja sa novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda sa Uredbom EU i na svim ostalim tržištima", stoji u saopštenju.

Inače, akrilamid uobičajeno nastaje tokom proizvodnje u termičkim procesima (prženjem ili pečenjem) hrane bogate ugljičnim hidratima i mastima. Podjednako se stvara prilikom pripreme hrane kod kuće i u procesu proizvodnje. Ima ga u pekarskim proizvodima, proizvodima od krompira, u kafi, kao i ostalim proizvodima koji se peku na visokim temperaturama.

Za konkretan slučaj u Sloveniji, "Bambi" ističe da je u pitanju minimalna količina robe, i naglašava da je proizvedena u skladu sa tada važećom regulativom.

"Bambi" je pozvao sve potrošače da nastave da koriste Plazmu na svim tržištima, proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije.

Vezana vijest: Slovenija povlači 'Plazma' keks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije