Tržište

"Bayer" preuzima GMO diva

"Bayer" preuzima GMO diva
Foto: N.N. | "Bayer" preuzima GMO diva

BRISEL - Njemački poljoprivrednohemijski div "Bayer" dobio je zeleno svjetlo Evropske unije za kupovinu američkog proizvođača sjemena i pesticida "Monsanta".

Riječ je o krupnoj transakciji, koja će iz temelja promijeniti agrohemijsku industriju. Spajanje je vrijedno 62,5 milijardi dolara, a njime će nastati kompanija koja će kontrolisati više od 25 odsto ukupnog svjetskog tržišta sjemena i pesticida.

U Briselu ističu da je "Bayer" otklonio nedoumice Evropske komisije u vezi s predloženom prodajom imovine kojom je ojačana pozicija velikog konkurenta BASFa.

Evropska sekretarka za tržište Margaret Vestager navela je u saopštenju da njihova odluka garantuje istinsku konkurenciju i inovacije na tržištima sjemena, pesticida i digitalne poljoprivrede i nakon spajanja "Bayera" i "Monsanta".

"Posebno smo pazili na to da broj globalnih aktera koji konkurišu na tržištu ostane isti", naglasila je.

"Bayer" je donio odluku o prodaji dijelova imovine koji su u vezi s proizvodnjom sjemena i herbicida za 5,9 milijardi evra BASFu, kao i o omogućavanju pristupa globalnoj digitalnoj platformi za poljoprivrednike, a prodaće i posao sa sjemenom povrća. "Bayerov" poljoprivredni dio proizvodi sjeme i hemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput aspirina i AlkaSeltzera.

"Monsanto" je poznat po svojim genetski modifikovanim sjemenima poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica.

Brojna poljoprivredna i udruženja za zaštitu prirodne sredine suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im garantuju digitalni podaci o poljoprivredi.

Direktor "Bayera" Verner Bauman kaže da je odobrenje EKa "veliki uspjeh" i da kompanije i dalje rade s vlastima SAD u vezi sa dogovorom, za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije