Tržište

Berbok: Vize za kvalifikovane radnike idu puno brže

Berbok: Vize za kvalifikovane radnike idu puno brže
Foto: Tanjug / AP | Berbok: Vize za kvalifikovane radnike idu puno brže

​BERLIN - Uprava u Njemačkoj je, prema prvim procjenama, znatno brže počela izdavati vize za kvalifikovane radnike iz inostranstva, rekla je ministarka vanjskih poslova Analena Berbok.

U njemačkoj ambasadi u Nju Delhiju vrijeme čekanja na vizu sada je kraće za dvije sedmice.

"Nekada je trebalo devet mjeseci", rekla je Berbok u utorak na sastanku parlamentarne grupe Zelenih u Bundestagu.

Napredak je postignut jer su postupci digitalizovani i centralizovani. Cilj je do kraja mandata aktuelne Vlade iduće godine digitalizovati cijeli proces izdavanja viza.

Savezna kancelarija za vanjske poslove (BfAA) u Brandenburgu, koji podržava strane misije u obradi zahtjeva, "već je najveća nacionalna kancelarija za vize na svijetu", rekla je ministarka.

Budući da Njemačka svake godine treba 400.000 ljudi, da bi broj zaposlenih bio konstantan, pretpostavlja se da će viza morati biti oko 63 odsto više.

Njemačkoj je potreban "društveni pakt za kulturu dobrodošlice", smatra šefica parlamentarne grupe Zelenih, Katarina Drege.

"Kompanije, zaposleni i političari trebali bi zajedno sklopiti ovaj pakt i promovisati ga", rekla je Drege za "DPA". "Želimo dodatno pojednostaviti prepreke i pristup njemačkom tržištu rada", prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije