Tržište

Besplatna isporuka glavni motiv kupovine preko interneta

Besplatna isporuka glavni motiv kupovine preko interneta
Foto: Ilustracija | Besplatna isporuka glavni motiv kupovine preko interneta

SARAJEVO - Oko 56 odsto korisnika platnih kartica u Bosni i Hercegovini nabavlja robu i usluge putem interneta.

Od toga, 29 odsto potrošača obavlja online kupovinu nekoliko puta mjesečno, više od polovine to čini nekoliko puta godišnje, dok pet odsto kupuje preko interneta nekoliko puta sedmično, pokazuje regionalno istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija "Visa" u okviru kampanje "U korak sa digitalnom budućnošću".

Kao glavne razloge za online trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor te činjenicu da za kratko vrijeme mogu da pronađu i uporede razne ponude. Skoro dvije trećine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta, a kao prednosti potrošači ističu i niže cijene (54 odsto) i popuste (45 odsto).

Neki proizvodi su dostupni samo putem interneta, dok u isto vrijeme online nabavka omogućava veći izbor proizvoda i usluga. Povoljnost su i domaći ili strani sajtovi koji povezuju potrošače i prodavce, kao i ugodnost kupovine iz sopstvenog doma ili druge lokacije po izboru.

Odjeća i obuća su artikli koji se najviše kupuju online (56 odsto), oko 25 odsto njih nabavlja male kućanske aparate putem interneta, a 24% kozmetiku i preparate za njegu.

Prostor za unapređenje online nabavke je u domenu prehrambenih proizvoda iz prodavnica, video-igrica, softvera i hardvera, a u toj kategoriji su i automobilske gume i drugi dijelovi.

Oko 77% potrošača najčešće koristi pametni telefon za online kupovinu, dok 42% njih upotrebljava laptop, a 18% desktop kompjuter.

Sa druge strane, skoro svaki treći građanin koji se oslanja na tradicionalne načine kupovine navodi da nema naviku plaćanja putem interneta, kao i da im ovaj oblik šopinga onemogućava da probaju odjeću i obuću - 29%. Oko 61% ispitanika i dalje smatra plaćanje gotovinom prilikom dostave kao jedno od boljih rješenja, ipak, gotovo polovina naglašava da bi ih niže cijene motivisale da se u budućnosti više okrenu savremenim metodama nabavke proizvoda. Takođe, ističu da bi se više zainteresovali za ovaj vid kupovine ukoliko bi bili sigurniji u kvalitet proizvoda koji im se isporučuje, a sam proces nabavke proizvoda jednostavniji.

"Potrošači su za vrijeme karantina dobili priliku da se bolje upoznaju sa e-trgovinom, budući da je to bio jedini bezbjedan način za nabavku neophodnih proizvoda. Epidemija virusa korona ubrzala je digitalnu transformaciju širom svijeta. Građani BiH slijede ovaj trend i prelaze na trgovinu koja je digitalne prirode, jer žele da namirnice i drugu robu kupuju na brz i bezbjedan način", rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije "Visa" za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o regionu, najbolje rezultate u vezi sa e-trgovinom bilježi Sjeverna Makedonija, gdje čak 90% građana kupuje putem interneta. U Srbiji takođe raste interesovanje za veb-prodavnice, budući da se 70% ispitanika opredijelilo za ovaj oblik nabavke, dok je u Albaniji to skoro 60%, a u Crnoj Gori 50%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije