Tržište

Pratite nas na Google news

Bezos otkrio tajnu: Kako su od knjižare postali najbogatija kompanija na svijetu

Bezos otkrio tajnu: Kako su od knjižare postali najbogatija kompanija na svijetu
Foto: AP arhiva | Bezos otkrio tajnu: Kako su od knjižare postali najbogatija kompanija na svijetu
Tanjug

NJUJORK - Amazon je za malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internet giganta.

Vrijednost kompanije u jednom trenutku je premašila bilion dolara, a njegov osnivač Džef Bezos postao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona, ali prema riječima osnivača jedna stvar je bila presudna.

Ta najpametnija stvar u istoriji Amazona u stvari je promena načina održavanja sastanaka, piše "CNBC". Do te odluke na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu. Direktori koji su bili prisutni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova, jer su bili prezaposleni i samo su htjeli da odrade slajdove što brže, prenosi Blic.

Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti s važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka provodi se u – tišini. Svi učesnici čitaju te dokumente i hvataju bilješke najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

Medutim, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podupire "tihe sastanke". Sličan metod primjenjuje i osnivač Twittera i Square, Džek Dorsi.

Njegovi sastanci počinju sa desetak minuta tišine tokom kojih svi zaposleni čitaju planove u Google dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sistem.

Takav način održavanja sastanaka, prema Dorsiju, omogućava svim učesnicima sastanka da "budu na istoj stranici", zaposleni mogu raditi s različitih lokacija i "brže kritički razmišljaju".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije