Tržište

Bh. firmama ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj, problem vize

Bh. firmama ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj, problem vize
Foto: Ilustracija | Bh. firmama ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj, problem vize

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji s Privrednom komorom FBiH objavila je oglas za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj. Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj.

Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva, te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažesrtva, rudarstva i drugih djelatnosti.

Ukupno 1.059 dozvola otpada na firme iz Federacije BiH, 529 dozvola za raspodjelu za firme iz RS, dok 412 dozvola spada u poseban kontingent.

Iako je ova vrsta saradnje nastavak sporazuma koji je Njemačka imala s Jugoslavijom, a nakon raspada bivše države kvote su dodijeljene novonastalim državama, u proteklim godinama su se javili veliki problemi kod izdavanja viza za bh. preduzeća.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić za "Klix.ba" kaže da i ove godine ima kašnjenja kod izdavanja viza.

"To je ključni problem. Mislim da će ovih dana opet biti razgovora o toj temi i očekujemo da se to popravi, jer ako ostane kako jeste onda će biti vrlo teško ispoštovati ovaj međunarodni ugovor", kaže Egrlić te dodaje:

"Kada naše firme dobiju posao u Njemačkoj, one trebaju biti uvedene u gradilišta u roku od mjesec. Ako oni, kada ugovore posao za nekog od investitora, trebaju čekati 5-6 mjeseci da dobiju potrebnu vizu, realno će doći u sitauciju da ne mogu dobiti posao. Jer neće niko od investitrora dati posao nekome ko nije spreman da u roku od najkasnije mjesec uđe u gradilište", kaže Egrlić.

Naglašava da su u prošloj godini nekako uspjeli podijeliti 87 odsto detašmana, a da se 13 odsto zbog problema s vizama nije moglo realizovati. Međutim, cijeni da bi u ovoj godini sve moglo biti dosta teže.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije