Tržište

BiH će uskoro moći izvoziti hranu na kinesko tržište

BiH će uskoro moći izvoziti hranu na kinesko tržište
Foto: Ilustracija | BiH će uskoro moći izvoziti hranu na kinesko tržište

SARAJEVO - Kineski premijer Li Kećang je tokom sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem u Dubrovniku najavio da se može očekivati da BiH uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi.

Kineski premijer je naglasio značaj globalne i fer trgovine, bez protekcionizma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Šarović je u Dubrovniku, u okviru Osmog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, razgovarao sa delegacijom kineske kompanije "Čajna gežuba enerdži" o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Sa delegacijom ove kompanije, jednom od vodećih u svijetu za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta blok sedam Termoelektrane u Tuzli.

Kineska strana izrazila je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno za dionice Koridora "5C".

U okviru saradnje "16 plus jedan", Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi evra, a, kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije