Tržište

Bijeli luk skuplji od kile mesa

Bijeli luk skuplji od kile mesa
Foto: Velibor Tripić | Bi­je­li luk sku­plji od ki­le me­sa

BA­NJA­LU­KA - Po­je­di­ne ci­je­ne voća i povrća u RS su sve vi­še, pa su ta­ko i da­lje sku­pi pa­pri­ke i ku­pus, dok vrto­gla­vu ci­je­nu ima bi­je­li luk, ko­ji ko­šta vi­še ne­go ki­lo­gram me­sa.

T.S., trgovkinja na banjalučkoj tržnici, kaže da je skoro sve povrće skupo jer su bila skupa sjemena.

"Sjemenski luk je bio 20 KM i sada je prošlogodišnji bijeli luk 20 KM, tako da ga je rijetko ko i mogao zasijati. Crvena paprika je pet KM, žuta šest, domaći krastavac 4,5 KM, špinat od dvije i po do tri KM, mladi luk samac pet KM, a mladi bijeli luk 10 KM. Cijena kupusa iznosi 3,5 KM", rekla je ona.

Jorgovanka Jurković, koja već 30 godina radi na tržnici, kaže da je nestašica povrća sve veća, te da je ono zbog toga skuplje.

"Kupus je bio skup i prošle godine, ali i ove: sada je tri i po do četiri KM. Paradajz je dobrog kvaliteta, ali je pet KM. Trudim se da barem stalnim mušterijama nabacim nešto više na vagu", kaže Jurkovićeva.

Penzionerka J.M., koja je došla u nabavku na tržnicu, kaže da je izuzetno teško pratiti promjene cijena jer sve postepeno polako poskupljuje.

"Sve se svelo na minimum, ali čovjek mora sačuvati svoje zdravlje", kaže ona.

Kada su u pitanju cijene voća one su standardne, kaže Dragica Balaban, trgovkinja na tržnici, osim grožđa koje je sada osam KM jer mu trenutno nije sezona.

"Za razliku od voća, kod povrća ima poskupljenja pa je tako paprika sada od 4,5 KM do pet, ni sami ne znamo zbog čega. Pred Novu godinu je prodajna cijena bila tri KM, a sada je nabavna 4,5 do 4,8 KM", rekla je Balabanova.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da je povrća sve manje i kod nas i u EU, pa su zato cijene visoke jer nema ni velikog uvoza.

"Razlog je što su povrtari 2016. otišli u minus, te im je povrće propalo i naredne godine nisu imali šta zasijati i uložiti, te su smanjeni zasadi povrća 30 odsto. Na to je došla prošla godina koja je bila nepovoljna kod nas zbog kiša, u EU zbog suša, pa tako nemamo ni povrća iz uvoza i onda su nam cijene visoke", rekao je Mastalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije