Tržište

Bitcoin postao zvanično sredstvo plaćanja, odmah skočio pet procenata

Bitcoin postao zvanično sredstvo plaćanja, odmah skočio pet procenata
Foto: Ilustracija | Bitcoin postao zvanično sredstvo plaćanja, odmah skočio pet procenata

El Salvador je postao prva država u kojoj je bitcoin proglašen za zvanično sredstvo plaćanja, pošto je Kongres podržao prijedlog predsjednika Naiba Bukelea.

Od ukupno 84 parlamentaraca u maloj centralnoameričkoj zemlji, 64 ih je glasalo za zakon kojim se bitcoin proglašava za zvanično sredstvo plaćanja u državi, uz američki dolar.

El Salvador je tako postao prva država na svijetu u kojoj je neka kriptovaluta zvanično sredstvo plaćanja.

Cijena bitcoina porasla je neposredno nakon glasanja za pet odsto - na 34.295 američkih dolara.

Mladi i veoma popularni predsjednik El Salvadora Naib Bukele je prije tri dana, na velikoj online konferenciji posvećenoj bitcoinu, objelodanio svoj prijedlog i objasnio da će kriptovaluta kao zvanično sredstvo plaćanja olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porijekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.

U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvijek nema ni bankovne račune.

"Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama", napisao je Bukele na Twitteru.

Predsjednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika "Strike", koja će imati zadatak da u zemlji "izgradi" infrastrukturu za upotrebu bitcoina.

Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mjesto po broju preuzimanja, prenio je RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije