Tržište

Bitkoin ojačao četiri posto, bliži se aprilskom rekordnom nivou

Bitkoin ojačao četiri posto, bliži se aprilskom rekordnom nivou
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bitkoin ojačao četiri posto, bliži se aprilskom rekordnom nivou

Cijena bitkoina dostigla je danas šestomjesečni maksimum i bliži se rekordnom nivou iz aprila, jer među trgovcima vlada uvjerenje da će američki regulatori odobriti pokretanje berzanskog fonda za trgovanje fjučers ugovorima (ETF) bitkoina.

Najveća kriptovaluta na svijetu porasla je za skoro četiri posto na 59.664 dolara, što je njena najveća vrijednost od sredine aprila. Ove godine je udvostručila vrijednost i približava se aprilskom rekordu, kada se trgovala za čak 64 895 dolara, izvještava Rojters.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) priprema se da dozvoli prvo trgovanje bitkoin fjučersima u SAD sljedeće nedjelje, izvijestia je agencija "Blumberg njuz" pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Ben Kaselin, šef za istraživanja i strategije na azijskoj berzi kriptovaluta AAX, kaže da skok bitkoina iznad 59.000 dolara nije proizvoljan, budući da investitori koji ulažu na dugi rok već neko akumuliraju najstariju svjetsku kriptovalutu.

"Na tržištima se uveliko očekuje da će u četvrtom tromjesečju doći do značajnog iskoraka po pitanju ETF trgovanja bitkoinom u SAD", rekao je on.

Dodaje da je današnji rast bitkoina podstakao i tvit SEC-ove kancelarije za edukaciju investitora.

"Prije nego što uložite u fond koji radi s fjučers ugovorima za bitkoine, pažljivo odmjerite potencijalne rizike i koristi", navodi se u tvitu SEC-a.

Iz SEC-a nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom "Blumbergovog" izvještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije