Tržište

Pratite nas na Google news

Bitkoin potonuo ispod 8.000 dolara

Bitkoin potonuo ispod 8.000 dolara
Foto: Pixabay | Bitkoin potonuo ispod 8.000 dolara
N.N.

LONDON - Na valutnim tržištima u protekloj nedjelji pažnju je skrenuo pad evra na novi dvogodišnji minimum, jer se u petak za evro moralo platiti samo 1.0904 dolara.

Tada je, naime, potražnja za američkom valutom porasla zbog preuređenja portfelja na kraju tromjesečja.

Slabost evra (ili snaga dolara) uglavnom je povezana s neuvjerljivim ekonomskim pokazateljima evrozone (pokazatelj ekonomskog osjećaja, mjeren ESI-om, skliznuo je najniže od februara 2015), te s politikom Evropske centralne banke, koja je ovog mjeseca u još veće negativno područje potisnula stopu depozita i najavila da će nastaviti program otkupa obveznica u novembru, izdvajajući 20 milijardi evra mjesečno za ovu "operaciju".

Nedavno je pogođena i britanska funta. Nakon što su iz vrha Britanske centralne banke stigli nagovještaji o labavijoj monetarnoj politici, britanska valuta skliznula je na 1,22285 dolara, prenosi SEEbiz.

Nakon što je dugoročno bila stabilna na oko 10.000 američkih dolara, cijena digitalnog novca bitkoin je prošle nedjelje pala više od 20 odsto, a u petak je dosegla 7,757 dolara, najnižu vrijednost od juna.

Nekoliko je razloga za pad: hash stopa (brzo izračunavanje algoritma) je naglo pala, neuspješan debi nove Bakkt platforme za trgovanje futuresima, a pad je ubrzalo pokretanje narudžbina za zaustavljanje gubitaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije