Tržište

Blagi pad cijena nafte

Blagi pad cijena nafte
Foto: Pixabay | Blagi pad cijena nafte

LONDON - Cijene nafte prošle sedmice su blago pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta privrede, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,8 odsto, na 90,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 1 odsto, na 85,66 dolara.

"Polovinom sedmice cijene nafte bile su na najvišem nivou u šest mjeseci, ali su potom pale jer su novi podaci pokazali da se inflacija u SAD-u i dalje kreće na povišenom nivou", navodi SEEbiz.

To, naime, znači da će američka centralna banka zadržati kamatne stope na povišenom nivou duže nego što se očekivalo, pa je moguće daljnje usporavanje rasta najveće svjetske privrede.

Kako ni ostali veliki potrošači nafte nisu u najboljoj ekonomskoj "formi", teško je za očekivati značajniji rast potražnje.

Ali, krajem sedmice cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Teheran najavio odgovor na nedavni izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih funkcionere i diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije