Tržište

Blokada naftnih polja, cijena nafte već skače

Blokada naftnih polja, cijena nafte već skače
Foto: Ilustracija | Blokada naftnih polja, cijena nafte već skače

OSLO -- Više stotina radnika na naftnim i gasnim platformama u Norveškoj stupilo je u štrajk nakon odbijanja prijedloga sporazuma o zaradama.

To je dovelo do pekida rada na naftnom polju kojim upravlja holandsko-britanski Rojal Dač Šel i uticalo na skok cijena "brent" nafte.

Neposredno poslije ponoći, kada je istekao rok za postizanje dogovora, državni medijator u sporu između dva sindikata (Safe i YS) i Udruženja brodovlasnika, koje zastupa poslodavce, saopštio je da su pregovori završeni neuspješno, prenosi agencija Rojters.

"Stavovi dveju strana su bili toliko udaljeni da predstavljanje nekog prijedloga koji bi mogao da se preporuči i jednoj i drugoj strani nije imalo smisla", rekao je medijator Karl Peter Martinsen.

Oko 670 radnika će od biti u štrajku, a od nedjelje u ponoć će im se pridružiti još 901 radnik ukoliko spor ne bude riješen, navodi se u pismu sindikata Safe upućenom Udruženju brodovlasnika.

Dodaje se da bi protestima moglo da se pridruži ukupno do 2.250 radnika.

Sindikat "Industri Energi", koji predstavlja većinu norveških naftnih radnika, sklopio je ranije ove godine sporazum o zaradama sa Udruženjem brodovlasnika, navodi Rojters.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" je danas na jutarnjem trgovanju porasla za 0,8 posto na 78,70 dolara po barelu, nakon jučerašnjeg skoka od 1,2 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije