Tržište

"Boeing" u sve većim problemima

"Boeing" u sve većim problemima
Foto: Tanjug | "Boeing" u sve većim problemima

VAŠINGTON - Američko ministarstvo pravde (DOJ) saopštilo je da razmatra da li da krivično goni kompaniju "Boeing" zbog dvije smrtonosne nesreće aviona 737 Max.

DOJ tvrdi da je "Boeing" prekršio uslove sporazuma sklopljenog 2021, koji je štitio firmu od krivičnih prijava povezanih sa incidentima, što kompanije negira.

U nesrećama u Indoneziji 2018. i Etiopiji 2019. godine poginulo je ukupno 346 ljudi, piše BBC, a prenosi Euronews.

Proizvođač aviona nije uspio da "dizajnira, implementira i primijeni program usklađenosti i etike kako bi sprečio i otkrio kršenja američkih zakona o prevari tokom svojih operacija", saopštio je DOJ.

Prema sporazumu, "Boeing" je platio nagodbu od 2,5 milijardi dolara, dok su se tužioci složili da zatraže od suda da odustane od krivične optužbe nakon perioda od tri godine.

DOJ je saopštio da "Boeing" ima rok do 13. juna da odgovori na optužbe, što će potom biti uzeto u obzir prilikom odlučivanja o narednim koracima.

Rodbina nastradalih zatražila je krivičnu akciju protiv kompanije.

"Ovo je pozitivan prvi korak, koji su porodice dugo čekale. Ali moramo da vidimo dalju akciju od strane DOJ-a da se 'Boeing' pozove na odgovornost", rekao je advokat porodica žrtava Pol Dži Kasel u izjavi. "Boeing" je nastavio da se suočava sa intenzivnim ispitivanjem bezbjednosti svog aviona nakon što su nekorišćena vrata ispala sa novog 737 Maxa ubrzo nakon polijetanja u januaru, ostavljajući rupu na boku aviona.

Za samo dva dana desile su se tri havarije na avionima kompanije "Boeing", a u isto vrijeme se pojavilo svjedočenje uzbunjivača Santjaga Paredesa, inspektora kvaliteta iz firme dobavljača delova, o stotinama ignorisanih defekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije