Tržište

Bolivija legalizovala rad djece od 10 godina starosti

Bolivija legalizovala rad djece od 10 godina starosti
Bolivija legalizovala rad djece od 10 godina starosti

LA PAZ - Bolivijske vlasti usvojile su zakon kojim je legalizovan rad djece od samo 10 godina starosti, uz obrazloženje da je takav propis neophodan zbog teške situacije u osiromašenoj zemlji.

Obaranje starosne granice za zapošljavanje djece odmah je naišlo na osudu brojnih kritičara, dok je Međunarodna organizacija rada (MOR) pokrenula istragu u vezi sa tim zakonom, usljed bojazni da se njime krše globalni propisi o zapošaljavanju, prenijela je agencija Frans pres.

Prema novom zakonu, minimalna starost za zapošljavanje je 14 godina, iako u vanrednim okolnostima djeca mogu da rade sa 12 godina za nekog poslodavca, dok je starosna granica za samozapošljavanje 10 godina. U prethodnom zakonu o radu nije bilo nikakvih izuzetaka i minimalna granica za zapošljavanje bila je 14 godina, što MOR dozvoljava zemljama u razvoju uprkos globalnoj granici od 15 godina.

Građani Bolivije često rano počinju da rade zbog siromaštva, a najveći broj djece obično radi u poljoprivredi ili na ulici kao prodavci hrane ili čistači cipela.

Tamošnji zakonodavci se nadaju da će najnoviji potez pomoći istrebljenju ekstremnog siromaštva i drugih teških uslova u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije