Tržište

Brent nafta prekoračila cijenu od 70 dolara za barel

Brent nafta prekoračila cijenu od 70 dolara za barel
Foto: Ilustracija | Brent nafta prekoračila cijenu od 70 dolara za barel

SINGAPUR - Sjevernomorska nafta Brent prekoračila je danas, prvi put od početka pandemije kovid-19, cijenu od 70 dolara po barelu, a američka nafta je dostigla najviši nivo u više od dvije godine, nakon medijskih izvještaja o napadima na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije.

Cijena fjučersa Brenta za isporuku u maju iznosila je noćas na azijskom trgovanju 71,38 dolara za barel, što je njen najviši nivo od 8. januara 2020, nakon čega se oko 6:11 časova po srednjoevropskom vremenu spustila na 70,96 dolara, što je porast od 1,60 dolara ili 2,3 odsto u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju, javlja Rojters.

Američka sirova nafta WTI za dostavu u aprilu je ojačala za 1,47 dolara ili 2,2 odsto, na 67,56 dolara po barelu. Prije toga je na terminskom trgovanju za mjesec unaprijed, njena cijena dodirnula kotu od 67,98 dolara, najvišu od oktobra 2018.

Azijske akcije su takođe porasle nakon što je američki Senat usvojio zakon o paketu podrške privredi i građanima vredan 1,9 biliona dolara, a tome su doprinjeli i pozitivni ekonomski podaci iz SAD i Kine koji ukazuju na globalni ekonomski oporavak.

Snage jemenskih Huta ispalile su rakete i napale bespilotnim letjelicama srce saudijske naftne industrije, uključujući postrojenje Saudi Aramka u Ras Tanuri, koje je od vitalnog značaja za izvoz nafte, a Rijad je ocenio da je to bio neušpješan napad na globalnu energetsku bezbijednost.

"Moguće je da ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti nagli skok na tržištu nafte, prije svega zato što će tržište sada morati da ukalkulište u cijenu neku vrstu premije rizika zbog učestalosti ovih napada“, ocenjuju analitičari ING banke, napominjući da ovo je bio drugi napad ovog mjeseca nakon incidenta u DŽedi 4. marta.

Cijene Brenta i WTI nafte bilježe četvrti uzastopni dan rasta posle odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da i u aprilu uglavnom ostanu pri smanjenim isporukama.

Isporuke "crnog zlata" u Kinu u prva dva mjeseca 2021. povećane su za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, jer je najveći svjetski uvoznik ovog energenta pojačao svoje prerađivačke kapacitete usljed daljeg rasta potražnje za gorivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije