Tržište

Britanci povukli radikalan potez da suzbiju inflaciju

Britanci povukli radikalan potez da suzbiju inflaciju
Foto: Tanjug/AP | Britanci povukli radikalan potez da suzbiju inflaciju

LONDON - Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u posljednjih 27 godina, uprkos upozorenju da je zemlja nadomak dugotrajne recesije.

Na ovaj potez se odlučila u nastojanju da što prije suzbije rast inflacije koja će, prema novim procjenama, dostići vrhunac od 13 posto.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) britanske centralne banke odlučio je sa osam glasova "za" i jednim "protiv" da poveća ključnu kamatu za pola procentnog poena - sa 1,25 na 1,75 posto, što je najviši nivo od kraja 2008, prenosi Rojters.

Većina ekonomista je u anketi britanske agencije očekivala povećanje od 50 baznih poena, budući da se centralne banke širom svijeta bore da obuzdaju rast potrošačkih cijena.

BoE je upozorila da se Britanija suočava sa recesijom u rasponu između maksimuma i minimuma proizvodnje od 2,1 posto, što je slično padu iz 1990-ih, ali daleko manje od ekonomskog udara kovida-19 i pada izazvanog globalnom finansijskom krizom 2008/09. godine.

Prema procjenama centralne banke Britanije, privredni pad bi počeo u posljednjem kvartalu 2022. i nastavio bi se tokom cijele 2023, što bi bila najduža recesija u Ujedinjenom Kraljevstvu od globalne finansijske krize.

Ekonomskom usporavanju će doprinijeti i potrošačka inflacija, koja će, kako se sada predviđa, vjerovatno dostići vrhunac od 13,3% u oktobru, što je najviši nivo od 1980. godine, uglavnom zbog rasta cijena energenata nakon rata u Ukrajini.

To znači da britanskim domaćinstvima predstoje dvije uzastopne godine pada njihovih raspoloživih prihoda, odnosno suočavanje s najvećim pritiskom na životni standard od 1964. godine, kada je počelo prikupljanje ovih podataka.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije