Tržište

Britanija odgađa odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju

Britanija odgađa odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju
Foto: Pixnio | Britanija odgađa odluku o podizanju starosne granice za odlazak u penziju

LONDON - Britanska vlada danas je saopštila da neće donijeti odluku o tome hoće li pomjeriti datum na koji bi se starosna granica za odlazak u državnu penziju trebala podići na 68 godina prije izbora koji se očekuju sljedeće godine.

Državna starost za penziju, najranije kada osoba može početi primati javno finansiranu penziju, trenutno je 66 godina i planira se povećati na 67 između 2026. i 2028., a zatim na 68 između 2044. i 2046. godine.

Revizija starosti za odlazak u penziju koju je naručila vlada iz 2017. predložila je pomjeranje toga između 2037. i 2039. Vlada je zakonski obavezna revidirati starost za odlazak u državnu penziju svakih 6 godina.

Mel Strajd, državni sekretar za rad i penzije, rekao je parlamentu da, iako će se vlada držati vremena planiranog povećanja na 67 godina, nivo neizvjesnosti u vezi s podacima o životnom vijeku, tržištima rada i javnim finansijama, znači odluku o povećanje na 68 bilo bi odgođeno.

"Stoga planiram dalju reviziju koja će se sprovesti u roku od dvije godine od sljedećeg parlamenta kako bi se ponovo razmotrilo povećanje starosti od 68 godina", rekao je Strajd.

Dodao je:

"Vlada ne namjerava mijenjati postojeće zakonodavstvo prije zaključenja sljedeće revizije."

Državna penzija trenutno iznosi 185.15 funti sedmično za one koji su dostigli starost za penzionisanje nakon 6. aprila 2016. i trebala bi porasti za 10.1 odsto sljedeći mjesec, rekao je "Reuters", prenosi "MalayMail".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije