Tržište

Britanija u velikom problemu

Britanija u velikom problemu
Foto: Pixnio | Britanija u velikom problemu

​Nezaposlenost u Velikoj Britaniji raste najbržim tempom kada je riječ o 38 najbogatijih zemalja svijeta, naveo je Kongres sindikata (Trades Union Congress - TUC).

Dodaje se da je svaki region Velike Britanije pogođen porastom nezaposlenosti i opadanjem broja slobodnih radnih mjesta. Utvrđeno je da je od pomenutih 38 zemalja samo Kostarika imala sličan porast u broju ljudi koji su ostali bez posla od početka januara do kraja marta.

Pomenuta sindikalna organizacija navodi da podaci ilustruju specifičnu situaciju na tržištu rada sa poslodavcima koji ne mogu da nađu radnike sa odgovarajućim znanjem i sve većim brojem nezaposlenih. TUC očekuje da će i podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS), koji će biti objavljeni u utorak, pokazati dalji rast nezaposlenosti posljednjih mjeseci što bi moglo da ospori poruku britanskog premijera Rišija Sunaka da privreda snažno raste.

S druge strane, ONS je prošlog mjeseca potvrdio da je privreda izašla iz prošlogodišnje recesije, sa rastom od 0.6 odsto u prvom kvartalu godine, a ankete pokazuju porast nivoa povjerenja u izglede za privredni rast.

Povjerenje potrošača je takođe poraslo ove godine kao odgovor na rastući nivo prosječnog raspoloživog dohotka. Međutim, poslodavci navode da uprkos oporavku privrede nastoje da smanje broj zaposlenih, navodi "The Guardian", a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije