Tržište

Britanska funta najsnažnija u odnosu na evro

Britanska funta najsnažnija u odnosu na evro
Foto: Tanjug/AP | Britanska funta najsnažnija u odnosu na evro

LONDON - Britanska funta je danas porasla u odnosu na evro za 0,3 odsto i sada je najsnažnija u odnosu na zajedničku evropsku valutu za skoro dve godine, tačnije od avgusta 2022.

Prema podacima sa valutnog tržišta Forex, evra se danas u 11.00 časova prodavao za 85 penija.

Kako prenosi Blumberg, rast funte u odnosu na evro je podstaknut očekivanjima da će Evropska centralna banka (ECB) već početkom juna smanjiti kamatne stope u evrozoni, dok će Banka Engleske sačekati na rezultate julskih parlamentarnih izbora u Britaniji pre donošenja odluka o kamatama.

Član Upravnog savjeta Evropske centralne banke (ECB) Oli Ren izjavio je u ponedeljak da je u junu pravo vrijeme banka smanjila kamatne stope.

Ren je u tekstu objavljenom na sajtu Centralne banke Finske, čiji je guverner, istakao da inflaciju u evrozoni opada "na održiv način".

Inflacija u evrozoni je u aprilu ostala stabilna na 2,4 odsto i već sedmi mjesec zaredom se drži ispod tri odsto, preneli su mediji.

"Zahvaljujući ovom dezinflatornom procesu, inflacija se približava našem cilju od dva odsto na održiv način i stoga je u junu sazrelo vrijeme da se ublaži stav monetarne politike i započne smanjenje kamatnih stopa", rekao je Ren, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije