Tržište

Britanski dostavljač hrane Delivero izlazi na berzu

Britanski dostavljač hrane Delivero izlazi na berzu
Foto: Ilustracija | Britanski dostavljač hrane Delivero izlazi na berzu

Britanska kompanija za dostavu hrane Delivero, iza koje stoji američki onlajn trgovac Amazon, otkrila je u danas objavljenim planovima za debitovanje na Londonskoj berzi da je prošlu godinu završila s gubitkom od 223,7 miliona funti (309 miliona dolara).

Gubici Deliveroa su znatno smanjeni u odnosu na 2019. godinu, kada su dostigli 317 miliona funti. Mada je ova osmogodišnja kompanija sa sjedištem u Londonu, još uvijek u minusu, prihodi su joj se popeli na 4,1 milijardu funti 2020. godine u odnosu na 2,5 milijarde funti godinu dana ranije, prenosi CNBC.

Zvaničan datum Inicijalne javne ponude (IPO) Deliveroa nije objavljen, ali će na berzi verovatno početi da kotira u narednih nekoliko sedmica, dodaje američka tv stanica. Agencija Rojters izvještava da se očekuje da će vrijednost kompanije na IPO-u premašiti 7,0 milijardi dolara, na osnovu posljednje runde privatnog finansiranja završene u januaru, te da će ovo biti jedno od najvećih listiranja u Londonu u posljednjih nekoliko godina.

Kompanija je potvrdila da planira da koristi dvoklasnu strukturu akcija, što će osnivaču i generalnom direktoru Delivera, Vilu Šuu, omogućiti većinski kontrolu nad firmom.

To, takođe, znači da će pri ulasku na Londonsku berzu kompanija biti kotirana na "standard", a ne na premijum listingu, što je isključuje iz glavnog FTSE indeksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije